• Sam Altman, CEO-ul OpenAI, propune conceptul de “calcul universal de bază” că înlocuitor pentru tranzacțiile în bani.
  • Altman începe propriul experiment de venit universal de bază în 2016, care plătește intre 50 și 1.000 de dolari pe lună la mai mult de 3000 de înscriși.
  • Statele lumii experimentează cu conceptul de venit de bază garantat, menit să sprijine pe cei fără loc de muncă.

Venitul de bază universal este întrecut de un concept mai îndrăzneț. Sam Altman propune o idee interesantă pentru a ajuta persoanele aflate în dificultate financiară. El o numește „calculul universal de bază”.

„Toată lumea primește o felie din capacitatea de calcul a GPT-7”, spune el în podcastul All-In. „O pot folosi, o pot revinde sau o pot dona cuiva pentru cercetare în domeniul cancerului.”

Pe măsură ce inteligența artificială devine mai avansată și se integrează în mai multe aspecte ale vieții noastre, deținerea unei unități dintr-un model mare de limbaj, precum GPT-7, poate fi mai valoroasă decât banii. „Deții o parte din productivitate”, spune el.

Titlurile zilei

CARE-I IMPACTUL ECONOMIC?
COPIII SEPHORA FAC DEZASTRU

Venitul universal de bază oferă sprijin în era A.I.

Sam Altman susține de mult timp venitul universal de bază — un venit lunar recurent, fără condiții, acordat tuturor adulților dintr-o populație, indiferent de starea lor materială. Altman vede venitul universal de bază că o rețea de siguranță pentru oameni, în timp ce inteligența artificială amenință locurile lor de muncă.

Altman începe propriul său experiment de venit universal de bază în 2016, rezultatele urmând să fie publicate în curând, așa cum menționeaza în podcast. Programul oferă plăți de între 50 și 1.000 de dolari pe lună la mai mult de 3.000 de înscriși, conform Fortune.

Orașele și statele din întreaga Uniune au experimentat o versiune a acestuia numită venit de bază garantat. Aceste programe oferă plăți în bani, fără condiții, persoanelor pe baza unei nevoi demonstrate sau a statutului social și societal, în locul unei populații întregi.

Majoritatea acestor programe au arătat rezultate pozitive, deși conservatorii se opun din ce în ce mai mult la ceea ce consideră o formă de asistență socială care ar putea descuraja oamenii să muncească. În Texas, Curtea Supremă de Stat blochează recent un program din zona Houston care oferea persoanelor cu venituri mici 500 de dolari pe lună.

Altman nu detaliază cum ar funcționa așa-numitul său „calcul universal de bază”, dar cu siguranță vă stârni curiozitatea — atât în rândul politicienilor, cât și în rândul populației.