• Oamenii din New York fac prima tranzacție cu Bitcoin către Dublin prin portalul dintre cele 2, inaugurat în 2022.
  • Proiectul este o creație a artistului Benediktas Gylys, care, în 2021, a instalat primele două device-uri în Lituania și Polonia.
  • Primăria Iași are în plan montarea unui portal asemănător și să transmită în direct imagini către alte orașe din lume.

Încă o dimensiune a pieței cripto. Transferă Bitcoin cu viteza Lightning Network. Printr-un portal, dintre New York și Dublin. E prima dată, prin portalul dintre cele două, care-i conectează pe cetățeni vizual și vocal unul de altul. Are greutate: 3,5 tone și un ecran de 2,4 metri. Am scris istorie, spune cel care a făcut-o.

Curând, luăm și noi lumină. La Palatul culturii sau pe Ștefan cel Mare din Iași, Primăria aduce un portal de 160.000 de euro, bani din fonduri europene. Conexiune? La Chișinău, în primă instanță. Apoi, în întreaga lume.

Titlurile zilei

CARE-I IMPACTUL ECONOMIC?
COPIII SEPHORA FAC DEZASTRU

Cine a creat portalul?

Portal Organisation stă în spatele proiectului. Proiectul este o creație a artistului Benediktas Gylys, care, în 2021, a instalat primele două device-uri în Lituania și Polonia.

Vrei o astfel de experiență și în România? Primăria Iași are în plan montarea unui portal asemănător. Și să transmită în direct imagini către alte orașe din lume.

În primă fază, conexiunea va fi făcută cu Chișinăul, unde va fi montat un portal asemănător. Iar cetățenii celor două orașe vor putea comunica în timp real.

În cazul Iașului, investiția ar urma să fie finanțată cu fonduri europene. Costurile totale sunt de aroximativ 160.000 de euro pentru ambele module. mplasamentele luate în calcul de municipalitate pentru montarea modulului sunt Palatul Culturii sau zona pietonalului Ștefan cel Mare.