• 34.250 de angajați în tech și-au pierdut joburile în 2024, scrie FT.
  • Microsoft, Ebay și PayPal au dat afară sute sau mii de oameni.
  • 138 de companii din tech fac disponibilizări anul acesta.

Mark Zuckerberg dădea tonul anul trecut cu „anul eficienței” prin reducerea personalului în 4 runde. Peste 21.000 de joburi au fost eliminate la Meta, anul trecut.

Trendul continuă și în 2024

Dacă la nivelul întregii industrii, în 2023, s-au dizolvat peste 263.000 de joburi, anul acesta 34.250 de oameni și-au pierdut locul de muncă.

Potrivit Layoffs.fyi, un site care urmărește disponibilizările din industrie, 138 de companii de tehnologie au concediat personal în acest an.

Titlurile zilei

CARE-I IMPACTUL ECONOMIC?
COPIII SEPHORA FAC DEZASTRU

Cine conduce valul anul acesta?

Microsoft, eBay and PayPal, Meta, Alphabet și Spotify dau afară sute sau mii de oameni.

„Trebuie să devenim mai eficienți prin reducerea priorităților pentru unele dintre activitățile existente. Dar trebuie, de asemenea, să investim în unele dintre cele noi”, spunea de curând Daniel Ek, CEO-ul Spotify.

Companiile își reevaluează prioritățile de investiții și reduc pozițiile în diviziile care nu sunt esențiale pentru modelul de business. De exemplu, Amazon a redus sute de locuri de muncă în cadrul platformei sale de streaming video Twitch.

Analiștii citați de FT, spun că ultimul val de demiteri arătă că firmele își reorganizează resursele pentru a investi în domenii noi. Cum ar fi inteligența artificială, demonstrând în același timp acționarilor că obiectivul este, în continuare, de a menține disciplina în materie de costuri.

SAP, între timp, a anunțat în ianuarie o „transformare la nivelul întregii companii”. Care va include eliminarea a aproximativ 8.000 de joburi, pe măsură ce compania se concentrează mai mult pe A.I. .

Numărul său de angajați va fi „similar cu nivelurile actuale” la sfârșitul anului, a precizat gigantul tech

Anunțul SAP „arată că nu este vorba de o pierdere netă de locuri de muncă, ci mai degrabă de o recalificare”, a declarat Derrick Wood, analist la TD Cowen.

Snap, compania de social media, cu pierderi de 1,3 milioane de dolari în 2023, anunța luna aceasta că va reduce o zecime din forța sa de muncă, adică 500 de angajați, la nivel global.