Companiile de la noi nu cred că ChatGPT ar putea înlocui angajații

  • ChatGPT va impacta 80% din forța de muncă din SUA
  • Companiile de la noi nu cred că ChatGPT ar putea înlocui angajații
  • ChatGPT poate eficientiza munca oamenilor, spun companiile de la noi
  • Metaminds: ChatGPT nu are abilități de leadership

ChatGPT intră pe piața muncii. Noua tehnologie va avea impact în 80% din job-urile din SUA, arată un studiu al Universității din Penssylvania. 10% din sarcini vor fi preluate de ChatGPT și alte tehnologii similare.

Unde e impactul cel mai mare? În rândul matematicienilor, scriitorilor, designerilor web, contabililor, jurnaliștilor și secretarilor juridici. Designerii grafici, strategii de marketing și managerii financiari, dar și job-urile de teren sunt cel mai puțin vizate.

Ce posturi ar putea acoperi ChatGPT în companiile din România? Asistent, arhivist, analist de date, creator de conținut pentru blog sau copywriter junior. Impact? Angajații pot evolua mai rapid și pot obține funcții mai importante.

ChatGPT nu va înlocui angajații. Nu are capacitatea, O spune Marius Marinescu, CTO, Metaminds. Abilități de lider? Nu are. Boții preiau sarcinile repetitive, spune Roxana Epure, managing partner NextUp.

Am discutat subiectul cu Roxana Epure, managing partner NextUp.

„În primul rând se adaptează angajatorul adoptând tehnologia pentru sarcini care sunt repetitive, în același mod. Punând tehnologia să preia aceste sarcini, eliberează din timpii de lucru ai angajatului și, așa cum vedem noi și cum este mersul firesc al lucrurilor, angajații vor avea ocazia să învețe să facă alte lucruri, ocazia să fie mai creativi în munca lor zilnică și așa mai departe. Deci decizia este deja, se întâmplă deja la antreprenor, la angajator, de fapt. Angajatorii, din lipsă de resurse și din dorința de a crește profitabilitatea în afacerile lor, adoptă și pun tehnologia la lucru pe sarcini repetitive.

Chat GPT este un exemplu pentru asta și sigur va fi adoptat din ce în ce mai mult în afacerile din România.”, a povestit Roxana Epure, managing partner NextUp.