• Artiștii sunt supărați pe Meta pentru că le folosește fotografiile de pe Instagram și Facebook pentru a antrena modele de inteligență artificială.
  • Aceștia se tem că Emu ar putea să le reproducă operele de artă, scrie Business Insider.
  • Unii artiști se mută pe Cara, care a câștigat 600.000 de utilizatori într-o săptămână.

Mulți artiști sunt îngrijorați că Instagram și Meta folosesc lucrările lor pentru a antrena modele de inteligență artificială, precum generatorul de imagini Emu, scrie Business Insider. Această practică este văzută ca o încălcare a drepturilor de autor și o amenințare la adresa veniturilor artiștilor.

Ca reacție, unii dintre ei s-au întors către platforma Cara. Special concepută pentru a proteja lucrările artiștilor împotriva furtului de conținut de către AI.

Totuși, are și ea propriile limitări.

Titlurile zilei

CE URMEAZĂ PENTRU TIKTOK?
ROXANA CHIRIȚOIU MERGE LA DAVOS
CE SE ALEGE DE ENERGIE?
BM REDUCE PROGNOZA PENTRU ROMÂNIA
LOEWE ADUCE CRAFTED WORLD LA TOKYO
NOBU BEACH INN AJUNGE ÎN BARBUDA

Probleme de performanță și erori

Cu sutele de mii de noi utilizatori, Cara întâmpină probleme de performanță.  Aplicația devine lentă și se blochează temporar. Iar unele lucrări autentice au fost identificate greșit.  De parcă-s generate de AI.

Dificultăți în atragerea publicului larg

Deși are peste 600.000 de utilizatori, Cara riscă să devină doar o platformă pentru artiști, fără a atrage un public larg care să ofere expunere reală lucrărilor.

Imposibilitatea prevenirii complete a furtului de conținut

Deși Cara blochează multi boți AI cunoscuți, este aproape imposibil să împiedice complet companiile să extragă și să folosească lucrările de pe platformă pentru antrenarea modelelor AI.

Lipsa opțiunii de a renunța la AI în unele țări

În țări ca Singapore, utilizatorii nu au opțiunea legală de a refuza ca lucrările lor să fie folosite de Meta pentru antrenarea AI.

Ce spun artiștii?

„Este deja dificil să-ți câștigi existența ca artist, iar aceste practici se simt ca o exploatare”, spune Christina Kent, o artistă din San Francisco.

„Instagram a fost important pentru mine ca artist. Este modul în care mi-am început cariera artistică”, mai spune ea pentru Business Insider.

„Artiștii care aleg Cara, o fac din indignare și din dezacord” cu politica de AI a Meta, o spune Meridian Culpepper, un artist de animație din Los Angeles.

„Rămân pe Instagram pentru că văd valoarea luptei pentru această alegere”, mai spune Culpepper. “Nu am de gând să-mi șterg contul și să fug. Vreau să rămân și să văd cum se rezolvă această problemă”.

Nu-i doar problema artiștilor

Meta cere utilizatorilor să parcurgă mai mulți pași și să completeze un formular prin care li se cere să furnizeze dovada că fotografiile lor private sau detaliile personale apar în modelul de inteligență artificială al Meta, împreună cu indicațiile relevante folosite pentru a obține rezultatele.

Iar completarea formularului și furnizarea de „dovezi” nu reprezintă o garanție că conturile vor fi excluse de la scraping.