• Apple prezintă la WWDC 2024 un nou sistem de AGI, Apple Intelligence, integrat în iOS 18, iPadOS 18 și macOS Sequoia.
  • iPhone 15 Pro și Pro Max și device-urile cu cip M1 vor avea acces la funcțiile de inteligență artificială.
  • Mult așteptatul parteneriat cu OpenAI este anunțat la event, iar întregul ecosistem va avea acces la ChatGPT.

Siri, play A.I. Nu mă refer la inteligența artificială. Ci la Apple Intelligence, un nou sistem de inteligență artificială generativă integrat în iOS 18, iPadOS 18 și macOS Sequoia, care e prezentat la WWDC 2024. Vine în toamnă. Dar nu pentru toată lumea. Doar iPhone 15 Pro și Pro Max și device-urile cu cip M1 vor avea acces la noile funcții A.I. Adică iPad Air, iPad Pro și Mac-uri.

Cap de afiș este parteneriatul cu OpenAI, companie condusă de Sam Altman. Care va integra ChatGPT în device-urile Apple spre final de 2024.

Dar părerile rămân împărțite. Lui Musk nu-i place. Apple va fi banat în companiile mele, spune el. E absurd că Apple nu e destul de deșteaptă să-și facă propriul A.I., zice el.

Dar Gene Munster, Managing Partner la Deepwater, spune că este cea mai importantă zi pentru Apple de la lansarea iPhone.

Care sunt cele mai mari anunțuri?

Apple Intelligence combină modele generative AI cu contextul personal al utilizatorului pentru a oferi asistență relevantă și utilă.

Multe sarcini vor rula local pe dispozitiv, dar pentru cele mai complexe se va folosi „Private Cloud Compute” pe servere Apple Silicon pentru a proteja confidențialitatea.

Siri poate înțelege acum contextul conversațiilor și tot ce se găsește pe ecranul telefonului și utilizatorii pot interacționa cu ea. Prin text sau voce. Și are o animație nouă.

Tap to cash este o nouă modalitate de a plăti pe cineva (care are iPhone) fără un număr de telefon sau e-mail.

Vei putea aranja iconițele și widgeturile oriunde vrei pe ecranul unui iPhone sau iPad. Funcția va fi adăugată pe iOS și iPadOS 18.

Prin funcția Mirrors vei putea controla un iPhone de pe un Mac. Poți deschide pe laptop o fereastră în care să vezi ecranul telefonului, poți folosi orice aplicație din telefon, poți tasta, vedea notificări și altele.

După ce a anunțat suportul pentru RCS anul trecut, Apple a confirmat că sosește odată cu iOS 18.

Apple TV Plus are o funcție noua. Poți vedea actorii și personajele lor în filmul sau emisiunea TV pe care o urmărești. Și poți afla melodia de pe fundal și s-o adaugi pe Apple Music. Nu mai ai nevoie de Shazam.

Passwords îți permite să urmărești detaliile de conectare pe diferite dispozitive. Aplicația permite să generezi și să stochezi parole.

Următoarea actualizare AirPods Pro va permite să răspunnzi în liniște la Siri. Dai din cap și Siri înțelege.

iPad-ul primește în sfârșit o aplicație Calculator la mai bine de un deceniu de la lansare. Vine cu o nouă caracteristică numită Math Notes, care rezolvă ecuații dacă folosești Apple Pencil pentru a le scrie.

Apple lansează și o funcție Smart Script, care folosește învățarea automată pentru a îmbunătăți aspectul scrisului de mână și pentru a îți verifica ortografia.

Acum ai și o caracteristică care va permite utilizatorilor să blocheze sau să ascundă aplicații în iOS 18. Când o aplicație este blocată, dacă cineva încearcă să atingă telefonul, i se va cere să se autentifice folosind Face ID, Touch ID sau o parolă.

Cum se mișcă Apple pe bursă?

Buy the rumors, sell the news. Acțiunile AAPL scad cu aproape 2 procente în ședința de luni, cam cu cât au crescut acestea în 2024 (YTD). Acțiunile scad într-o zi cât cresc într-un an. Apple scade, iar, pe locul 3 în topul celor mai mari companii publice după capitalizare, sub Nvidia.

Microsoft are un market cap de 3.180 mld. $, Nvidia are 2.995 mld. $, iar Apple are 2.961 mld. $.