- Elon Musk anunță primul implant cerebral la om, cu tehnologia Neuralink.
- Pacientul este bine, se recuperează, spune Musk.
- Device-ul implantat poartă numele de Telepathy.
Elon Musk anunță primul implant cerebral la om, cu tehnologia Neuralink. Procedura a avut loc duminică. Pacientul este în stare bună și se recuperează după intervenție, spune Musk. Este și prima dată când device-ul de la Neuralink primește un nume: Telepathy.
Advertisment
Testele clinice la om au început în septembrie 2023. În decurs de un an, compania își propune să realizeze un studiu de fezabilitate, pe 5-10 pacienți. Urmează apoi un studiu pivot, similar cu faza a III-a de testare a vaccinurilor. Dacă totul decurge conform planului, produsul ajunge în faza de comercializare, în decurs de un deceniu.
Ce știm despre Neuralink?
Neuralink este un startup fondat de Elon Musk, în 2017. Are rolul de a dezvolta o interfață care să facă posibilă conexiunea dintre creier și computer. Scopul principal: să ajute persoanele cu dizabilități să controleze un smartphone sau un PC cu puterea gândului.
Nu este prima inițiativă de acest tip. Sunt zeci de ani de studii legate de implantul unor electrozi care să interpreteze semnalele transmise de creier și să trateze sau să amelioreze afecțiuni ca paralizia, epilepsia sau boala Parkinson.
Printre competitori: Utah, Synchron sau Precision Neuroscience. Cu ce e diferit device-ul de la Neuralink? Are peste 1.000 de electrozi în componență, mult peste celelalte implanturi.
Cum funcționează Neuralink?
Tehnologia presupune implantare unui cip și a altor componente electronice în creierul uman. Dispozitivul se conectează wireless la aplicația dedicată, care citește datele ce provin de la creier și le transformă în acțiuni și intenții, printr-un sistem de decodare. Încărcarea device-ului se face tot wireless.
Musk spune că Telephaty poate ajuta persoanele paralizate. Dar există și posibilitatea să redea celor cu dizabilități văzul și auzul. Într-un viitor îndepărat, CEO-ul speră să îl putem utiliza pentru a ne conecta cu Inteligența Artificială.