• ETF-urilor Bitcoin pe spot, care controlează 3% din oferta totală a BTC, reduc presiunea de vânzare.
  • Halving-ul, care are loc în aprilie, reduce recompensa pentru minerii BTC și amplifică deficitul de ofertă.
  • BTC e la pragul de 43.300 de dolari, cu un randament de +2% în 2024.

Bitcoin poate avea parte de un șoc de ofertă, determinat de mai mulți factori. Daniel Niță, investitor în cripto, subliniază rolul ETF-urilor Bitcoin pe spot, care controlează acum 3% din oferta totală a BTC, în reducerea presiunii de vânzare. De ce? Aceste instrumente financiare reduc cantitatea de Bitcoin disponibilă pentru tranzacționare. Iar asta înseamna că există mai puține monede disponibile pentru vânzare.

Urmează halving-ul, în aprilie 2024

Un alt aspect important în această ecuație este iminentul Halving, care are loc aproximativ la fiecare patru ani. Este așteptat să aibă loc în aproximativ 78 de zile și va reduce la jumătate recompensa pentru minerit – de la 900 la 450 de BTC pe zi. Acesta va accentua și mai mult deficitul de ofertă existent.

Aprobarea ETF-urilor Bitcoin pe spot în SUA atrage atenția investitorilor instituționali. Aceasta deschide poarta pentru investitorii instituționali, fonduri de pensii etc.

Titlurile zilei

CARE-I IMPACTUL ECONOMIC?
COPIII SEPHORA FAC DEZASTRU

Convergența acestor factori, ETF-urile Bitcoin pe spot, halving-ul iminent și atractivitatea pentru investitorii instituționali, indică posibilitatea unui șoc de ofertă. Iar asta poate duce prețul Bitcoin la peste 100.000 de dolari pe unitate, spune Daniel Niță, la sfârșit de an sau la început de 2025.

Cum se mișcă piața cripto?

Astăzi, BTC stagnează la 43.300 de dolari pe unitate. Crește cu 2% în ianuarie, a 5-a lună consecutivă pe plus. Ethereum păstrează traiectoria, dar are o urcare de 0,8% luna aceasta. Iar BNB, tokenul nativ de pe Binance, scade subtil în 2024 cu 0,4%, potrivit CoinMarketCap.

Bitcoin: 43.300 $;

Ethereum: 2.300 $;

BNB: 310 $;

Solana: 102,5 $;

XRP: 0,53 $.