• FTX intenționează să ramburseze integral 98% dintre creditorii care aveau investiții de până la 50,000 de dolari, folosind numerar obținut din lichidarea activelor, inclusiv vânzări semnificative de acțiuni de la startup-ul de inteligență artificială Anthropic.
  • Totuși, planul de rambursare nu va lua în considerare creșterile substanțiale ale valorilor criptomonedelor de la noiembrie 2022, menționând în mod specific că Bitcoin a apreciat cu peste 250%.
  • Sam Bankman-Fried, fostul CEO al FTX, a fost condamnat la 25 de ani de închisoare pentru rolul său în activitățile frauduloase care au dus la prăbușirea bursei.

În urma colapsului catastrofal al FTX, clienții ar putea vedea în curând o rambursare a investițiilor inițiale, deși câștigurile provenite din creșterea valorilor cripto nu vor fi incluse. Această restituire este condiționată de aprobarea în instanță a strategiei de faliment a FTX, detaliată într-un anunț recent al firmei care se reorganizează.

Anatomia unui dezatru financiar

Implozia FTX din noiembrie 2022 a trimis unde de șoc prin lumea financiară, prăbușirea sa bruscă fiind atribuită greșelilor manageriale și activităților frauduloase presupuse, conduse de fondatorul său, Sam Bankman-Fried, care între timp a fost condamnat la 25 de ani de închisoare. În ciuda tulburărilor, o rază de speranță apare pentru creditorii săi, în principal investitorii mai mici, deoarece FTX a propus să ramburseze în totalitate în numerar 98% dintre cei care dețin $50,000 sau mai puțin, în termen de 60 de zile după aprobarea reorganizării.

Capacitatea de a finanța aceste rambursări provine din vânzarea diverselor active, inclusiv acțiuni la Anthropic, un startup de A.I. susținut de Amazon și evaluat acum la aproape 20 de miliarde de dolari. FTX reușește să lichideze acțiuni în valoare de 900 de milioane de dolari în acest an, ajutând semnificativ la capacitățile sale de compensare.

Titlurile zilei

CARE-I IMPACTUL ECONOMIC?
COPIII SEPHORA FAC DEZASTRU

Dar există un schepsis: clienții vor primi suma pe care activele lor o aveau la momentul prăbușirii FTX. Deși valoarea monedelor digitale precum Bitcoin a scăzut după căderea FTX, acestea au revenit de atunci. Asta înseamnă că unii creditori se simt nedreptățiți — deoarece primesc dolari în loc de active digitale înapoi, și nu atâția dolari cât valorează acum activele digitale.

„În realitate, primesc doar 25% din Bitcoinul meu înapoi, și asta va dura mulți ani”, spune Arush Sehgal, un membru al comitetului de creditori neasigurați ai FTX, pentru Bloomberg.

Există speranță pentru utilizatorii FTX

John J. Ray III, noul CEO și director de restructurare al FTX, și-a exprimat optimismul cu privire la îndeplinirea obligațiilor companiei față de creditorii non-guvernamentali, promițând nu doar returnarea creanțelor lor, ci și dobânda.

În ciuda strategiei de rambursare, limitarea este evidentă: FTX a raportat că deține doar o fracțiune din Bitcoin și Ethereum pe care se credea că le deține la momentul eșecului, ceea ce înseamnă că nu a putut capitaliza pe aprecierea substanțială a acestor active în timpul procedurilor de faliment.