• Marcel Boloș, ministrul Finanțelor, a purtat ieri discuții cu reprezentanții contabililor și economiștilor.
  • Au fost abordate principalele preocupări și cerințe ale celor din mediul contabil.
  • MFP susține că deciziile luate trebuie să ajute ambele părți în activitatea pe care o desfășoară.

Marcel Boloș, minsitrul Finanțelor, și alți reprezentanți ai ministerului s-au întâlnit ieri cu reprezentanți ai mediului contabil și cu economiștii. Tema dezbaterii? Nemulțumirile legate de recentele schimbări legislative în domeniul fiscal.  Dar și îngrijorările cu privire la impactul reglementărilor aduse prin OUG 69/2024 și OUG 70/2024 asupra activității lor și nu numa.

„A fost o discuție foarte bună, pentru care le mulțumesc celor prezenți”, spune Boloș. Au fost deschiși și au recunoscut că e nevoie de instrumente moderne digitale pentru colectarea TVA.  Vom purta un dialog permanent care va duce la decizii optime pentru ambele părți, mai spune ministrul.

Ce urmăresc? Ministerul va fi ajutat să combată evaziunea și sã reducă gap-ul de TVA, așa cum ne-am asumat în fața Comisiei Europene și a OECD. Iar contabilii și mediul de business să  nu mai fie supuși la eforturi suplimentare în activitatea lor.

Titlurile zilei

POATE A.I. SĂ CREASCĂ PRODUCTIVITATEA COMPANIILOR?
CE-L REȚINE PE ANTREPRENORUL ROMÂN?
NVIDIA RAPORTEAZĂ PESTE AȘTEPTĂRI
BITCOIN E LA ALL TIME HIGH
CHATBOT-UL DĂ LECȚII MEDICILOR
DOJ CERE SEPARAREA CHROME DE GOOGLE

Care sunt concluziile discuției cu Marcel Boloș?

1.Implementarea e-TVA. Aici reprezentanții contabililor spun că sunt deschiși în ceea ce privește mãsura, dacă se va dovedi că e eficientă. Marcel Boloș i-a invitat sã fie parte din comitetul e-TVA. Și vor analiza împreună eficiența în primele rezultate. Apoi se va lua o decizie finală legat de asta.

2. Implementarea e-Factura în regim B2C și protecția datelor cu caracter personal. MF asigură implementarea sistemul cu securitate ridicată a datelor. Iar CNP-ul persoanelor fizice nu va fi necesar pentru a emite factura. Și lucrează la un sistem de identificare fiscală fără asocierea directă cu identitatea persoanei.

3. Revenirea la legea prevenției.  Adică MFP nu exclude această posibilitate, dar cere din partea reprezentanților contabililor o propunere concretă în acest sens.

4. Simplificarea procesului de declarare, prin eliminarea unor declarații acolo unde existã deja informații. Ministerul spune că va lua inițiativă și aici. Iar primul pas va fi modificarea/eliminarea D394.

5. Nevoia de predictibilitate în sistemul fiscal. Boloș propune organizarea unui comitet de fiscalitate, la care sã fie invitați delegați ai organizațiilor profesionale, patronatelor, sindicatelor reprezentative. Iar întâlnirile să aibă loc trimestrial.

6. Se va analiza posibilitatea compensării concediilor medicale cu contribuțiile sociale. Aici, însã, necesarã o discuție la nivel de Guvern.

7. Se va analiza posibilitatea de a acorda credit fiscal pentru achiziția caselor de marcat care pot tipări bonuri QR.

8. Vor urma noi discuții în care sã fie analizate punctual situațiile întâmpinate de contribuabili în completarea declarațiilor e-Transport.