• În Piața Victoriei din Capitală, la ora 8.30, s-a desfășurat protestul.
  • Mii de consultanți fiscali și reprezentanți ai mediului de afaceri și-au anunțat până acum participarea la miting pe rețelele de socializare
  • Inițiatoarea protestului este Valentina Saygo, consultant fiscal și fost secretar de stat în Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului în 2021.

Un protest de amploare împotriva sistemului e-TVA și e-Factura în relațiile B2C, precum și împotriva altor decizii ale Ministerului Finanțelor și ANAF, este programat luni dimineața în Piața Victoriei, începând cu ora 8.30.

Inițiatoarea protestului este Valentina Saygo, consultant fiscal și fost secretar de stat. Ea a declarat că specialiștii din domeniu sunt epuizați de schimbările rapide impuse fără consultare. Mii de consultanți fiscali și reprezentanți ai mediului de afaceri au confirmat participarea. Saygo a inițiat și petiția “Fără haos în legislația fiscală! Vrem predictibilitate!”, care a adunat 42.000 de semnături.

”Digitalizarea ANAF sporește birocrația”

Digitalizarea ANAF amplifică birocrația. Implementarea e-Factura și e-TVA este considerată inutilă, având în vedere că până la 1 ianuarie 2025 va fi finalizată implementarea sistemului SAF-T, care furnizează ANAF toate informațiile necesare despre contribuabili. Nu există recomandări europene pentru introducerea acestor noi elemente în relația cu contribuabilii, conform declarației ulterioare a sursei.

Titlurile zilei

CARE-I IMPACTUL ECONOMIC?
COPIII SEPHORA FAC DEZASTRU

Organizatorii mitingului au formulat 10 revendicări, inclusiv eliminarea e-TVA și a obligației de implementare a sistemului e-Factura în tranzacțiile B2C. Ei solicită renunțarea la obligativitatea implementării QR Code pe casele de marcat, respectarea principiului predictibilității în modificările fiscale și eliminarea declarațiilor redundante. De asemenea, cer introducerea de norme clare pentru e-Transport și respectarea principiului dialogului social în mediul de afaceri.