• La început de iunie, indicele P/E forward agregat pentru S&P 500 era de 20,3, față de 14,5 pentru S&P 600.
  • N-a mai fost o diferență de 6 puncte între cei doi indici din anul 2001, de la finalul bulei dot-com.
  • Poate fi un moment potrivit pentru investiții în companii de timp small-cap, potrivit The Motley Fool.

E Wall Street în situația dot-com? Deși piața de capital aduce randament investițional în timp, există anumite puncte de inflexiune. Sunt momente în care anumite sectoare le depășeșc pe cele care conduceau până atunci avansul bursier. În ultimii ani, companiile de big tech au ținut bursele pe plus. Recent, Inteligența Artificială a dat un boost prețului acțiunilor giganților din tech.

Suntem aproape de un shift? Există un indicator care arată că o parte a pieței este subevaluată. Raportul preț/câștig pe acțiune forward (P/E forward)arată un decalaj între companiile din S&P 500 și cele din S&P 600. Adică între companiile large-cap și cele small-cap. O diferență care n-a mai existat în ultimii 23 de ani.

În ce situație era Wall Street acum 23 de ani, la dot-com?

La început de iunie, indicele P/E forward agregat pentru S&P 500 era de 20,3. Pentru comparație, cel care urmărește S&P 600 era de 14,5. O diferență de 5,8 puncte. Distanța s-a păstrat în jurul a 6 puncte de la începutul anului, un nivel care n-a mai fost atins din 2001.

Titlurile zilei

CE URMEAZĂ PENTRU TIKTOK?
URMEAZĂ O COLABORARE GATES-TRUMP?
ROXANA CHIRIȚOIU MERGE LA DAVOS
CE SE ALEGE DE ENERGIE?
BM REDUCE PROGNOZA PENTRU ROMÂNIA
LOEWE ADUCE CRAFTED WORLD LA TOKYO

Istoric, companiile small-cap le depășeșc pe cele large-cap. În special cele de tip value, cum sunt titlurile din S&P 500. Dar se întâmplă în anumite condiții.

Ultima dată când distanța între cele două rapoarte a fost atât de mare, companiile mici au întrecut performanța celor cu capitalizări mari. Indicele S&P 600 a avut un randament de 69% în următorii cinci ani de după 2001, față de 13,1% la S&P 500. Pe intervalul de 10 ani, cei doi indici au avut randamente de 111,8%, respectiv 30,8%.

E o oportunitate de investiții?

Când analizezi raportul P/E, cu cât valoarea e mai mică, cu atât investiția este mai atractivă. Companiile din MegaCap-8, adică Magnificent Seven plus Netlix, au un raport P/E forward este de 28,9, potrivit Yardeni Research. S&P 500 este la 20,3, iar dacă elimini MegaCap-8, ajungi la 18,3.

Înclinarea puternică spre câteva companii din tech seamănă cu perioada anilor 2.000, din timpul bulei dot-com.

Iar P/E forward pentru S&P 600 este la limita inferioară a mediei istorice. Subevaluarea este rezultatul impactului major pe care dobânzile mari le au asupra business-urilor mici. Dar situația s-a putea inversa, odată cu pivotarea FED, care este așteptată până la final de an.

Poate fi momentul pentru a diversifica portofoliul cu anumite dețineri în companii mici. Dar este o sarcină dificilă, din moment ce există puține informații despre datele financiare ale companiilor mici. Ca soluție: poți lua dețineri într-un ETF care urmărește un indice al companiilor small-cap. Câteva opțiuni: SPDR S&P 600 Small Cap ETF, Vanguard Russell 2000 ETF, Avantis U.S. Small Cap Value ETF, etc.