• Acțiunile Gamestop ajung la peste 30 de dolari pe unitate la ultima ședință, după o urcare de peste 70%, după ce Roaring Kitty postează pe X, pentru prima dată în 3 ani.
  • Și alte active meme cresc în ultima sesiune încheiată, precum acțiunile AMC, sau meme tokenii Dogecoin, Shiba Inu sau Floki.
  • În cei 22 de ani de la IPO, acțiunile GME au un randament de 1.350%, în timp ce S&P 500 crește, în aceeași perioadă de timp, cu aproximativ 500%.

Ești iubitor de meme-uri? Verifică-ți portofoliul. E posibil să se fi dublat. Peste noapte. Iar asta nu este un meme. Gamestop are o creștere de peste 74% la ultima ședință. Asta după ce acțiunile au fost oprite de la tranzacționare de 9 ori. Short squeeze. Raliul acțiunilor Gamestop aduce celor care au pariat că o să scadă o pierdere de peste 1 miliard $ în primele ore de tranzacționare.

AMC rămâne în același spectru. Cu plus 78%. Și în cripto sunt ceva creșteri pentru meme tokens.  Dogecoin are un raliu de 5,2%, Shiba Inu creste cu 4,7%, iar Floki are un plus de 8,3%.

Titlurile zilei

ROXANA CHIRIȚOIU MERGE LA DAVOS
CE SE ALEGE DE ENERGIE?
BM REDUCE PROGNOZA PENTRU ROMÂNIA
LOEWE ADUCE CRAFTED WORLD LA TOKYO
NOBU BEACH INN AJUNGE ÎN BARBUDA
BNR PERSEVEREAZĂ ÎN PRUDENȚĂ

De unde vine creșterea parabolică a acțiunilor GME?

Creșterea vine odată cu revenirea pe X a lui Roaring Kitty, care face prima postare în ultimii 3 ani.

„Roaring Kitty” a devenit viral în 2021 pentru că a declanșat „frenezia acțiunilor meme” prin războiul împotriva investitorilor instituționali care pariau împotriva (făceau short selling) GameStop.

Roaring Kitty, al cărui nume real este Keith Gill, a devenit cunoscut publicului larg după ce în 2021, cu ajutorul multor traderi, a reuşit să crească preţul pe bursă al companiei GameStop.

Și Andrew Tate se implică în saga Gamestop. Postează pe X un video în care spune că va cumpăra acțiuni Gamestop și că nu va vinde niciodată.

Sunt peste 22 de la IPO-ul GameStop

În februarie 2002, GameStop a devenit publică. Acțiunile valorau 18 dolari fiecare. De atunci, s-au făcut 2 stock split-uri ale acțiunilor. Primul în 2007, de 2 la 1. Al doilea în 2022, de 4 la 1.

Practic, orice acțiune GME cumpărată înainte de 19 martie 2007 ar echivala cu 8 acțiuni GME în prezent.

Dacă luăm în calcul și ultimul stock split din 2022, acțiunile Gamestop valorau 1 dolar în august 2020. Au urmat 6 luni consecutive închise pe verde pentru acțiuni. Maximul a fost atins în ianuarie 2021, la peste 120 de dolari pe unitate. Adică un randament de 120 X. Sau un plus de 12.000%.

Acest efect a fost atribuit în principal unui efort coordonat al comunității Reddit r/wallstreetbets, un subreddit dedicat acțiunilor cu risc de piață ridicat. Tot în 2021, în luna ianuarie, Elon Musk posta pe X „Gamestonk!!”, făcând referire la raliul acțiunilor de atunci. Care creșteau cu peste 1.600% într-o lună.

Ce randament are GME de la IPO?

Dacă includem cele 2 split-uri, primul de 2:1 și al doilea de 4:1, înseamnă că valoarea unei acțiuni GME ar fi valorat azi 243,6 dolari pe unitate (30,45 dolari preț actual x 8) fără split-uri.

Prețul de la IPO a fost de 18 dolari. Asta înseamnă un randament de 1.353% în cei 22 de ani de când a devenit companie publică. În același timp, S&P 500 are un randament de 500%.

În premarket, acțiunile GME și AMC continuă creșterea, cu urcări de 40%, respectiv 39,7%.