Nio, GameStop, AMC, printre cele mai tranzacţionate acțiuni străine de către investitorii români. Tesla și UiPath se află și ele pe listă

Producătorul de maşini electrice Nio Inc. (NIO), lanţul american de magazine GameStop Corp. (GME) şi lanţul de cinema­tografe AMC Entertainment Hodings (AMC) ocupă primele poziţii în topul celor mai tranzacţionate acţiuni străine de către investitorii români la începutul anului 2021, potrivit informaţiilor agregate de ZF de la un broker local şi trei sucursale locale ale unor brokeri străini.

Printre preferinţele românilor s-au aflat şi producătorul de maşini electrice Tesla (TSLA), compania americană de software Palantir Technologies (PLTR), dar şi liderul pieţei de automatizare a proceselor robotizate UiPath (PATH), cel mai valoros start-up de IT pornit din România.

De altfel, toate aceste acţiuni au beneficiat de creşteri consistente de preţuri în ultimii doi ani, făcând parte dintre acţiunile “vedetă” din timpul pandemiei. Dintre cele şase companii menţionate, cele mai recente listări sunt cele ale Palantir, în septembrie 2020, respectiv UiPath, în aprilie 2021, ambele la New York.

Nio se află pe primul loc la trei dintre cei patru brokeri analizaţi, cum ar fi la TradeVille, cel mai mare broker de retail de la Bursa românească, cu o cotă de piaţă de 10,2% la BVB. Următoarele preferinţe ale clienţilor TradeVille în primul semestru din 2021 au fost Erste Group Bank (EBS), emitent adus la BVB chiar de intermediar, compania de biotehnologie Inovio Pharma­ceuticals (INO), producătorul de vinuri Purcari (WINE), care a plecat din Repu­bli­ca Moldova, are sediul în Cipru şi se tran­zacţionează la BVB, respectiv Tesla.

Renault, Alpha Pro Tech, UiPath, Pfizer şi BioNTech ocupă următoarele locuri în clasamentul TradeVille în funcţie de valoarea tranzacţionată în S1/2021.

Pe platformele băncii daneze de in­vestiţii Saxo Bank, specializată în tran­zacţionare şi investiţii online, clienţii români au preferat în primul trimestru al anului, adică perioada ianuarie-martie 2021, acţiu­nile Nio, GameStop, AMC, Palantir şi Tesla. La nivel global, cele mai tranzacţionate acţiuni la Saxo Bank au fost Tesla, Nio, GameStop, Apple şi Alibaba.

În cazul casei de brokeraj XTB Româ­nia, sucursala locală a companiei X-Trade Brokers, cele mai mari tranzacţii ale investitorilor români în S1/2021 au fost înregistrate cu acţiunile GameStop, Nio, AMC, Palantir şi UiPath. Din punct de vedere al numărului de tranzacţii, topul rămâne neschimbat, cu ponderi de 3,87% la GameStop, 3,82% la Nio, 3,74% la AMC, 3,57% la Palantir şi 1,8% la UiPath.

Pe următoarele locuri în topul celor mai mari tranzacţii la XTB se află Nano Dimension Ltd, Apple, Tesla, MicroVision Inc şi Virgin Galactic Holdings Inc.

Pe platforma de social trading eToro, cele mai preferate acţiuni ale românilor în al doilea trimestru din 2021, respectiv lunile aprilie, mai şi iunie, au fost Nio, Tesla, UiPath, Palantir şi GameStop.

Spre comparaţie, în T2/2020, Nio ocupa locul 18 în topul popularităţii, Tesla primul loc, UiPath şi Palantir nu erau listate, iar GameStop, o acţiune „meme“ în jurul căreia s-a creat o adevărată frenezie înainte de primăvară, se afla pe locul 266 pe platforma eToro.