• ROBOR 3M a ajuns în 11 octombrie la 8,03%
  • Cea mai mare valoare ROBOR 3M a fost de 8,14%,
  • ROBOR 3M era la începutul anului 3,02%

ROBOR la trei luni a sărit iar de pragul de 8% și ajunge la cea mai ridicată valoare din ultimele 2 luni. Un efect așteptat, poate, după ce BNR a dus dobânda-cheie la 6,25%. În 8 august, ROBOR a avut cea mai ridicată valoare din istorie, 8,14%. Dată ce a coincis și cu ședința de politică monetară a BNR, când guvernatorul Mugur Isărescu a atras atenția băncilor că au ridicat prea mult dobânda la care se împrumută între ele.

La începutul anului, ROBOR la 3 luni era de 3,02%. O creștere de peste 160%. Iar companiile nu sunt afectate doar de explozia prețurilor la energie, materii prime și alte bunuri și servicii. Ci și de costurile mari ale creditelor.

Ce opțiuni au? Am discutat subiectul cu Florin Andrei, macroeconomist.

Titlurile zilei

CARE-I IMPACTUL ECONOMIC?
COPIII SEPHORA FAC DEZASTRU

“Banca Națională are foarte multe instrumente la dispoziție. În primul rând, Banca Națională poate interveni pe calmarea dobânzilor prin injecții de lichiditate, fie că face licitație fie, o măsură neconvențională de politică monetară pe care au făcut-o în pandemie într-o cantitate mai redusă, cumpărarea de titluri de stat.”, a povestit Florin Andrei, macroeconomist.