Pieţele bursiere au suferit vineri în Asia cea mai puternică scădere din ultimele trei luni, iar petrolul s-a prăbuşit după ce detectarea unei noi variante de coronavirus, posibil rezistent la vaccinuri, a făcut ca investitorii să se îndrepte spre obligaţiuni, yen şi dolar, scrie Reuters.
Advertisment
Indicele MSCI al acţiunilor asiatice cu excepţia Japoniei a scăzut cu 1,8%, cea mai puternică scădere din august. Acţiunile din domeniul cazinourilor şi al băuturilor s-au vândut în Hong Kong, iar acţiunile din domeniul călătoriilor au scăzut în Sydney şi Tokyo. Indicele japonez Nikkei a scăzut cu 3%, iar contractele futures pentru ţiţeiul american au scăzut cu 2,7% pe fondul unor noi temeri legate de cerere.
Contractele futures S&P 500 au scăzut cu 1%, iar Euro STOXX 50 cu 2%.
Titlurile zilei
Se ştiu puţine lucruri despre noua variantă, detectată în Africa de Sud, Botswana şi Hong Kong, dar oamenii de ştiinţă au declarat că aceasta are o combinaţie neobişnuită de mutaţii şi ar putea fi capabilă să evite răspunsurile imunitare sau să o facă mai transmisibilă.
Autorităţile britanice consideră că este cea mai semnificativă variantă de până acum, se tem că ar putea rezista la vaccinuri şi s-au grăbit să impună restricţii de călătorie.
“Tragi mai întâi şi pui întrebări mai târziu când izbucneşte o astfel de ştire”, a declarat Ray Attrill, şeful strategiei FX la National Australia Bank din Sydney, în timp ce ştirea a zguduit comercianţii de valută.
Randul sud-african a scăzut vineri cu peste 1% la minimul ultimului an, iar dolarii australieni şi neozeelandezi, sensibili la risc, au coborât la minimul ultimelor trei luni.
Japonia şi Australia au făcut fiecare aluzie la posibile închideri de graniţe ca răspuns la noua variantă.
“Pieţele anticipează aici riscul unui nou val global de infecţii, dacă vaccinurile sunt ineficiente”, a declarat Moh Siong Sim, analist valutar la Bank of Singapore. “Speranţele de redeschidere ar putea fi spulberate”.
Vânzările de acţiuni în Asia au făcut ca acţiunile globale să se îndrepte spre cea mai proastă săptămână de la începutul lunii octombrie. Contractele futures Dow Jones au scăzut cu 1%, în timp ce contractele futures FTSE au scăzut cu 1,9%.
Yenul a crescut cu aproximativ 0,6% la 114,67 pe dolar, iar dolarul australian a scăzut cu 0,6% la 0,7141 dolari. Euro a urcat uşor cu 0,1% la 1,1221 dolari.
Mişcările vin pe fondul unei îngrijorări deja în creştere privind focarele de COVID-19 care determină restricţii de circulaţie şi de activitate în Europa şi nu numai.
Ţările europene au extins vaccinările de rapel COVID-19 şi au înăsprit restricţiile. Slovacia a anunţat un blocaj de două săptămâni, guvernul ceh va închide mai devreme barurile, iar Germania a depăşit pragul de 100.000 de decese legate de COVID-19.