În 1995, primul an de activitate postdecembristă al BVB, erau listate 9 companii. Astăzi sunt 381 de companii listate și circa 90.000 de investitori

Două tranzacții pe săptămână, capitalizare de 60 de milioane de dolari, 9 companii listate. Așa arăta Bursa de Valori București în 1995, primul an de activitate postdecembristă. În ’97 devine vizibilă, odată cu lansarea pieței RASDAQ, a indicelui BET și listarea celor 5.000 de companii de stat.

Rampa de lansare? Fuziunea BVB cu RASDAQ, din 2005, când volumele de tranzacționare au explodat. În 2007, capitalizarea BVB era de peste 30 de miliarde de dolari, iar indicele BET ajungea aproape de 11.000 de puncte. Un punct de cotitură pentru piețele de capital, cu o tendință de informatizare și democratizare a piețelor, spunea Septimiu Stoica, președinte al BVB la acea vreme. Și un moment în care era greu de prezis cum va arăta Bursa de la București peste 15 ani, credea el.

Iată-ne ajunși aici. Astăzi, într-un context economic dificil, BVB are evoluții cu mult peste celelalte piețe din regiune. Un plus de 55% în doi ani de pandemie, cu 2021 – cel mai dinamic an din istoria pieței de capital de la noi. Acum sunt circa 90 de mii de investitori, 381 de companii listate, capitalizare de peste 40 de miliarde de dolari. Indicele BET s-a depreciat de la începutul anului cu doar 5%, în condițiile în care indicicele parizian și cel de la Frankfurt au coborât cu peste 18%, iar cei din regiune cu peste 20%.

Am discutat subiectul cu Radu Hanga, președinte BVB.

„Sunt ceva ani buni de când vedem o evoluție bună a Bursei de Valori București. Ce ne dorim noi este poziționarea Bursei ca și principal canal de finanțare pentru companiile românești și ne bucurăm să vedem că lucrul acesta se întâmplă. Au fost ani de zile în care am discutat despre ce ar trebui să se miște la început, să vedem o creștere a numărului de companii listate, să vedem o creștere a numărului de investitori. Ei, acum viața ne arată că lucrurile se mișcă într-o succesiune clară, vedem tot mai multe companii venind către Bursă. 2021 a fost un an record din punct de vedere al numărului de listări – 23 de companii care au venit, 20 pe piața aero, pe piața companiilor aflate într-o fază mai inițială de creștere, plus 3 companii pe piața principală.”, a declarat Radu Hanga, președinte BVB.