• Șeful FED spune că ratele vor rămâne ridicate pentru mai mult timp decât se aștepta inițial.
  • Din iulie 2023, rata dobânzii-cheie este la 5,5% în SUA.
  • În 2021, Janet Yellen, secretara Trezoreriei SUA, spunea că inflația e tranzitorie, dar ea pare să dea bătăi de cap economiei în continuare.

Dobânzi mai ieftine? Poate la anu’. Higher for longer e semnalul lui Powell, care participă la adunarea generală anuală a Asociației Bancherilor Străini de la Amsterdam.

Inflația scade mai lent decât se aștepta. Asta înseamnă că ratele vor rămâne ridicate. Pentru mai mult timp decât estima inițial. Din iulie 2023, rata dobânzii-cheie este la 5,5% în SUA. Inflația nu este tranzitorie, cum spunea Janet Yellen, secretara Trezoreriei SUA, în 2021.

„ Nu cred că este probabil, bazat pe datele pe care le avem, că următoarea mișcare pe care o facem să fie o creștere a ratelor. Cred că e mai probabil să menținem ratele dobânzilor unde sunt acum.”, spune președintele FED, Jerome Powell.

Titlurile zilei

CARE-I IMPACTUL ECONOMIC?
COPIII SEPHORA FAC DEZASTRU

„ Cred că va dura mai mult decât ne așteptam ca să-și facă treaba și să ducă inflația în jos. Sunt încrezător că vom face asta, că vom duce inflația la 2%. În final, vom face orice e nevoie cu politica noastră monetară.”

Cum se mișcă bursele?

Dacă la noi BET atinge azi un nou maxim, în SUA bursele sunt aproape de all time high. După discursul lui Jerome Powell, S&P 500 crește ieri cu 0,48%. Dow Jones încheia ședința cu un plus de 0,32%, iar Nasdaq Composite închidea sesiunea cu un plus de 3 sferturi de punct procentual.

Investitorii așteapta datelor legate de inflație. Optimismul vine din datele revizuite ale indicelui PPI, care arată un declin de 0,1% în martie. Pentru investitori devine importantă cifra inflației CPI, care ar putea indica o oarecare stabilitate a prețurilor.

Inflația CPI vine azi, la ora 15:30, pentru luna aprilie. Așteptările sunt să scadă, subtil. Așteptat? 3,4%, față de 3,5% luna trecută. Iar cea de bază să scadă la 3,6%, față de 3,8% în martie.