Distribuitorul şi furnizorul de energie electrică Electrica (simbol bursier EL), deţinut în proporţie de 48,8% de statul român prin Ministerul Energiei, a intrat în acţionariatul Contrapărţii Centrale (CCP.RO), prin intermediul căreia se relansează piaţa instrumentelor derivate la Bursa de la Bucureşti.

În urma aprobării Consiliului de Administraţie, Electrica a subscris 700.000 de acţiuni în cadrul CCP.RO, cu o valoare nominală de 10 lei pe acţiune. Astfel, în data de 8 decembrie 2022, s-a realizat subscrierea a 7 milioane de lei, Electrica deţinând astfel 8,06% din capitalul social al Electrica, se arată într-un raport publicat la Bursă.

CCP.RO va îndeplini rolul de contraparte centrală pentru tranzacţiile încheiate pe pieţele deservite, respectiv pe pieţele de instrumente financiare, inclusiv instrumente financiare derivate, administrate de către Bursa de Valori Bucureşti şi pe pieţele organizate pentru tranzacţionarea energiei electrice administrate în cadrul Operatorului Pieţei de Energie Electrică şi de Gaze Naturale OPCOM, acţionar semnificativ al CCP.RO, cu o participaţie de 19,06%.

Titlurile zilei

CARE-I IMPACTUL ECONOMIC?
COPIII SEPHORA FAC DEZASTRU

Pentru context, Contrapartea Centrală este o infrastructură financiară centrală care se interpune între părţile unei tranzacţii, devenind cumpărător pentru fiecare vânzător, respectiv vânzător pentru fiecare cumpărător, garantând finalizarea decontării tranzacţiei prin aplicarea de mecanisme specifice pentru administrarea riscului.

Obiectivul principal este creşterea lichidităţii pe piaţa românească de capital, prin lansarea unei pieţe a derivatelor pe acţiuni şi indici care să potenţeze inclusiv piaţa spot. În etapa iniţială, CCP.RO îşi propune să lanseze contracte futures cu activ suport pe acţiuni şi indici de acţiuni – cu decontare în numerar, contracte futures cu activ suport pe energie electrică – cu decontare în numerar şi opţiune de livrare fizică, precum şi contracte forward pentru energia electrică.

„Lansarea derivativelor pe piaţa de energie va permite o gestionare mai bună a riscurilor de piaţă pentru toţi participanţii. Electrica îşi manifestă interesul strategic pentru dezvoltarea pieţei derivativelor pe piaţa de energie în vederea gestionarii riscului de creştere a preţului energiei electrice pentru segmentul de furnizare, cu posibilitate de interes ulterior şi pentru segmentul de distribuţie, în vederea limitării creşterii preţului energiei electrice pentru acoperirea consumului propriu tehnologic”, conform raportului de la BVB.

Electrica a avut un profit net de 533,7 milioane de lei în ianuarie-septembrie 2022, plus 640,8%, şi venituri de 7,2 miliarde de lei, în creştere cu 44% de la an la an, conform datelor BVB. Compania înregistrează o capitalizare de 2,7 miliarde de lei, după un declin de 21,3% al acţiunilor de la începutul anului, pe un rulaj de 133,5 milioane de lei.