• Acțiunile din China listate pe bursele americane au parte de un raliu în ultima ședință de tranzacționare.
  • China are peste 300 de mld. $ de alocat în piața locală, provenite din conturi offshore și rezerve locale.
  • Indicele de referință din Hong Kong este cel mai slab performer dintre principalele piețe de acțiuni asiatice în 2023.

Acțiunile din China listate pe bursele americane au parte de un raliu pe termen scurt. Care e motivul? Guvernul anunță un pachet de ajutor pentru bursă în valoare de 278 mld. $ (2.000 de mld. de yuani), potrivit Bloomberg. Banii vor fi folosiți pentru a cumpăra acțiuni.

De unde vine investiția în piața de capital?

Inițiativa guvernului din China constă în utilizarea conturilor offshore, care aparțin în principal întreprinderilor de stat chineze. Planul este de a direcționa aceste fonduri pentru achiziționarea de acțiuni pe piața internă, în special în piața din Hong Kong.

În paralel cu strategia offshore, China alocă încă 42,3 mld. $ (300 de mld. de yuani) din rezervele locale. Aceste fonduri vor fi investite în acțiuni interne prin entități financiare susținute de stat, potrivit Bloomberg.

Titlurile zilei

CE URMEAZĂ PENTRU TIKTOK?
URMEAZĂ O COLABORARE GATES-TRUMP?
ROXANA CHIRIȚOIU MERGE LA DAVOS
CE SE ALEGE DE ENERGIE?
BM REDUCE PROGNOZA PENTRU ROMÂNIA
LOEWE ADUCE CRAFTED WORLD LA TOKYO

Cum se mișcă piețele din Asia?

Mișcare vine într-un moment critic, când indicele CSI 300 din China Continentală și indicele Hang Seng din Hong Kong scad cu peste 10% în 2023. Primul scade cu 11,4%, în timp ce Hang Seng pierde aproape 14 procente anul precedent. Indicele de referință din Hong Kong este cel mai slab performer dintre principalele piețe de acțiuni asiatice în 2023.

Acțiunile Alibaba și JD.com cresc cu peste 7% în ultima ședință încheiată pe bursele americane.

Iar cele ale companiilor de EV-uri, Nio, Xpeng și Li Auto cresc și ele, între 3% și 4%.

Cum arată viitorul pentru China?

Premierul chinez, Li Qiang, spune la Forumul Economic Mondial de la Davos că țara sa prioritizează stabilitatea pe termen lung în detrimentul câștigurilor pe termen scurt.

Iar asta se vede și în creșterea PIB-ului Chinei, de 5,2%, în 2023.