• Indicele Hang Seng închide ziua cu un minus de 3,7% astăzi.
  • Indicele Hang Seng scade cu 14% în 2023 și cu 10,4% în 2024.
  • Indicele din Hong Kong are un randament negativ în ultimii 4 ani.

Investitorii sunt îngrijorați de economia din China. Evită piața de valori din Hong Kong, cândva una dintre cele mai mari și mai importante din lume. Indicele Hang Seng atinge un nou minim din ultimele 14 luni. Și e aproape de valori nemaivăzute din 2009. Și scade de peste 4 ani încoace.

Cum arată economia din China?

Ultimele date economice importante din China? Produsul intern brut. Rata de creștere economică a Chinei în 2023 se situează aproape de minimul din ultimele 3 decenii, plus 5,2%, potrivit WSJ.

Motivele? Criza imobiliară prelungită, consumul slab persistent și tulburările globale.

Titlurile zilei

CARE-I IMPACTUL ECONOMIC?
COPIII SEPHORA FAC DEZASTRU

„Multe dintre companiile din indicele Hang Seng sunt în esență companii care sunt influențate de creșterea economică în China”, zice Chetan Seth, strateg de acțiuni la Nomura.

„Economia slabă a Chinei a influențat în mod clar performanța acțiunilor chineze listate la Hong Kong”, spune el, potrivit New York Times.

Reprezintă piața chineză o oportunitate pentru investitori în 2024?

La fel cum spune W. Buffett: „fii lacom atunci când ceilalți sunt fricoși.”

Pesimismul e aproape de cote maxime.

Acțiunile companiei JD, cel mai mare retailer din China, sunt la cel mai scăzut nivel din ianuarie 2019, la 23,6 dolari pe unitate.

Acțiunile de EV-uri din Asia care scad semnificativ în ultima zi de tranzacționare. Acțiunile Nio scad cu 8,6% (6,5$ pe unitate), cele ale producătorului Li Auto pierd peste 4 procente (30,3$ pe unitate), iar cele ale companiei Xpeng pierd aproape o zecime din valoarea totală (10,6$ pe unitate). Iar direcția pare să continue. În premarket-ul sesiunii americane, acțiunile din China pierd, în continuare, teren.

O scădere de 16% a indicelui îl va trimite la valoarea de acum 30 de ani. Asta e echivalent cu indicele Nasdaq care rămâne flat timp de 30 de ani.

Pesimismul asta l-am văzut și pe piața din SUA în 2022, când toate blue-chip-urile scădeau. Dar acum și-au revenit, multe sunt la all time high, cum ar fi Nvidia sau Microsoft. Să fie la fel și povestea acțiunilor din China?