BVB: Companiile locale oferă investitorilor creşteri de două ori mai mari decât cele internaționale

Un comunicat al bursei arată că piaţa de capital din România a înregistrat creşteri semnificative în primele nouă luni ale anului, iar companiile listate la Bursă de Valori Bucureşti (BVB) au reuşit să obţînă performanţe importante în raport cu alte pieţe dezvoltate. Aceste rezultate au fost obţinute într-un context ambivalent: pe de-o parte, s-au intensificat incertitudinile generate de pandemia de coronavirus şi estimările privind o creştere accelerată a inflaţiei, iar pe de altă parte piaţă de capital românească s-a remarcat printr-o efervescenţă a listarilor şi a căpătat mai multă consistentă prin extinderea numărului de companii prezente în indicii internăţionali. Per ansamblu, investitorii au alocat resurse financiare consistente către piaţă de capital românească, unde valoarea totală a tranzacţiilor cu toate tipurile de instrumente financiare a ajuns la aproape 13 miliarde lei, echivalentul a 2,6 miliarde euro, în creştere cu 4,2% faţă de primele nouă luni ale anului anterior.

Într-un astfel de context, indicele principal BET a avansat cu 3,8% doar în luna septembrie, iar indicele BET-TR, care include şi dividendele, a crescut cu 4,5% în aceeaşi perioada de timp. După primele nouă luni, creşterea la nivelul indicelui BET a fost de 29%, iar la nivelul indicelui BET-TR a fost de 35,6%. Potrivit datelor Refinitiv Eikon şi BVB, la nivelul indicilor de tip price return, după primele nouă luni, indicele BET (+28,9%) a înregistrat o creştere de două ori mai mare comparativ cu indicele american S&P 500 (+14,7%) sau cu cel european STOXX600 (+14%). Piaţă românească a supraperformat şi în raport cu indicele pieţelor de frontieră MSCI Frontier Markets (+15%) sau cu indicele pieţelor emergente FTSE Emerging Markets (-1%). Aceleaşi date arată că, la nivelul indicilor de tip total return, BET-TR (+35,6%) a avut un ritm de creştere dublu faţă de S&P500 TR (+15,9%) sau STOXX600 GR (+16,6%). În acelaşi timp, România a avut performanţe puternic pozitive faţă de FTSE Emerging Markets TR (+1,2%) sau MSCI Frontier Markets GR (+19,2%).

„Efervescenţă pieţei de capital româneşti a însemnat o accelerare semnificativă a listarilor de instrumente financiare în primele 9 luni: 22 emisiuni de obligaţiuni şi 6 noi emisiuni de titluri de stat în valoare totală de 1 miliard de euro şi 19 companii noi la cota bursei cu o capitalizare cumulată de 1 miliard de euro. A fi pe bursă înseamnă a performa, iar companiile româneşti listate au devenit tot mai valoroase, privind la nivelurile record ale capitalizării atinse în acest an, şi au răsplătit investitorii cu randamente semnificativ mai mari faţă de alte pieţe dezvoltate. În ritm cu noile tendinţe ale pieţei, am lansat şi am început să promovăm a nouă identitate a Bursei de Valori Bucureşti şi am răspuns cererii investitorilor prin crearea unui indice dedicat companiilor româneşti de pe segmentul AeRO,” a declarat Radu Hanga, Preşedintele Consiliului de Administraţie al Bursei de Valori Bucureşti.

„Dezvoltăm continuu piaţă de capital în mod organic şi sustenabil: am aprobat includerea altor două companii în indicele BET, care are acum 19 emitenţi; în octombrie, lansăm primul indice pentru segmentul AeRO şi alţi 2 indici pentru Piaţă Reglementată; am simplificat accesul la piaţă pentru companiile care se listează din 2022 pe segmentul alternativ. Privind spre viitorul imediat, vom prezenţa în mod public acţionarilor stadiul privind implementarea proiectului Contrapartii Centrale, care are toate şansele să devină operaţională în a două jumătate a anului viitor când vom avea primele tranzacţii cu derivate. Poziţionăm România că o piaţă de capital atractivă în regiune, iar companiile româneşti capătă din ce în ce mai multă expunere în indicii internăţionali,” a afirmat Adrian Tănase, Directorul General al BVB.

Companiile româneşti au devenit tot mai vizbile pe radarul investitorilor internaţionali. Începând cu 20 septembrie 2021, România are cinci companii în indicii furnizorului global FTSE Russell: Banca Transilvania (TLV), Nuclearelectrica (SNN), OMV Petrom (SNP), TeraPlast (TRP) în indicii FTSE Global All-Cap şi Bittnet (BNET) în indicele FTSE Global Micro-Cap.

În ceea ce priveşte piaţă internă, Bursă de Valori Bucureşti continuă demersurile de dezvoltare şi, începând cu 11 octombrie, lansează BET AeRO, primul indice dedicat segmentului multilateral de tranzacţionare care va include la acel moment 20 de companii româneşti. Odată cu BET AeRO, BVB va lansa încă doi indici pentru Piaţă Reglementată: BET-TRN şi BET-XT-TRN reprezintă variantele de randament total net ale indicilor BET-TR şi BET-XT-TR. Mai multe detalii sunt disponibile aici. Pentru a impulsiona trendul actual caracterizat de listari accelerate de instrumente financiare, BVB a aprobat simplificarea procedurii de listare pe segmentul multilateral de tranzacţionare al BVB, procedura care va intră în vigoare la începutul anului viitor.