Bursa de Valori Bucureşti (BVB) celebrează 140 de ani de la înfiinţarea primei burse de valori mobiliare în România. La 1 decembrie 1882, bursa de valori mobiliare şi bursa de mărfuri şi-au început activitatea în România, în baza Înaltului DecretRegal emis de Regele Carol I.

Evoluţia pieţei de capital româneşti a reflectat îndeaproape evoluţia economiei locale, cunoscând atât perioade de dezvoltare accelerată, cât şi crize economice specifice diferitelor etape. După instaurarea regimului comunist, Bursa a fost închisă
în 1948. Bursa de valori a fost reînfiinţată în 1995, iar prima şedinţă bursieră a avut loc pe 20 noiembrie 1995, când erau listate doar şase companii. La finalul anului 1995, la BVB erau listate 9 companii. În 2022, la finalul primelor zece luni, la BVB sunt listate 376 de companii, 83 pe Piaţa Reglementată şi 293 pe Sistemul Multilateral de Tranzacţionare (SMT). În acest an, până la data de 1 noiembrie, au avut loc 210 şedinţe de tranzacţionare, în care au fost realizate peste 1,43 milioane de tranzacţii cu toate tipurile de instrumente financiare. Valoarea totală de tranzacţionare realizată pe Piaţa Reglementată şi pe SMT în primele 10 luni din 2022 cu toate tipurile de instrumente financiare a fost de aproape 19 miliarde lei, echivalentul a 3,8 miliarde euro.

Începând cu 2020, evoluţia pieţei de capital din România a fost recunoscută pe plan internaţional de furnizorul global de indici FTSE Russell şi astfel România a fost promovată la statutul de Piaţă Emergentă. În prezent, 13 companii româneşti sunt incluse în indicii pieţelor emergente, iar printre aceste companii se numără şi emitentul BVB, companie listată în 2010 pe propria piaţă.

Titlurile zilei

CARE-I IMPACTUL ECONOMIC?
COPIII SEPHORA FAC DEZASTRU

Piaţa de capital a devenit tot mai reprezentativă pentru economia României. Potrivit Institutului Naţional de Statistică, valoarea Produsului Intern Brut (PIB) al României a fost de 1.182 miliarde lei în 2021. Datele BVB arată pentru acelaşi an o valoare de piaţă a companiilor româneşti de peste 160 miliarde lei: 141 miliarde lei pentru companiile de pe Piaţa Reglementată şi aproape 20 miliarde lei pentru companiile de pe Sistemul Multilateral de Tranzacţionare. Astfel, capitalizarea companiilor româneşti listate la Bursa de Valori Bucureşti a reprezentat 13,6% din PIB-ul României.

Bursa de Valori Bucureşti a demonstrat de-a lungul timpului că şi-a îndeplinit cu succes rolul fundamental de finanţare a economiei româneşti şi celebrează pe 15 decembrie în acest an, într-un cadru aniversar, 140 de ani de la înfiinţarea bursei în România la data de 1 decembrie 1882. Evenimentul aniversar este organizat sub Înaltul Patronaj al Preşedintelui României.

Preşedintele Bursei de Valori Bucureşti, Radu Hanga, a declarat: „În aceşti 140 de ani am depăşit multe provocări pentru a deveni ceea ce suntem astăzi: o instituţie fundamentală a pieţei de capital, aşezată pe baze moderne, care se consolidează ca o platformă eficientă de finanţare care conectează capitalul cu ideile. Continuăm astfel misiunea fundamentală a bursei de valori mobiliare, aceea de a asigura accesul companiilor româneşti la finanţare, de a face legătura între acestea şi comunitatea de investitori, iar succesul nostru este esenţial în dezvoltarea economiei româneşti. Pentru viitorul apropiat, prioritatea noastră o reprezintă implementarea, înparteneriat cu Guvernul României şi cu Autoritatea de Supraveghere Financiară, a Strategiei
pentru Dezvoltarea Pieţei de Capital, pentru că doar o bursă puternică poate susţine o economie puternică.”

Directorul General al Bursei de Valori Bucureşti, Adrian Tănase, a declarat: „Acest moment prin care celebrăm 140 de ani de la deschiderea primei burse de valori mobiliare în România este o recunoaştere a importanţei pe care bursa a căpătat-o în economia naţională. Privim cu respect către trecut, cu încredere în proiectele pe care le derulăm în prezent şi cu optimism în viitor. Dezvoltăm o bursă modernă şi digitalizată, suntem mereu în căutarea celor mai bune soluţii tehnologice prin care să facilităm accesul la piaţa de capital, iar colaborarea excelentă pe care BVB o are cu participanţii la piaţă şi comunitatea investiţională este un element important pentru creşterea accesului companiilor locale la oportunităţile de finanţare oferite de piaţa de capital. Dialogul excelent pe care îl avem cu autorităţile statului, Preşedinţie, Guvern, Parlament, Autoritatea de Supraveghere Financiară, Banca Naţională a României este, de asemenea, esenţial pentru succesul prezent şi viitor al pieţei de capital româneşti.”