• Bursele europene se îndreaptă spre o sesiune de tranzacționare în scădere, după alegerile europarlamentare.
  • Euro se depreciază cu 0,5% în raport cu dolarul, și este la minimul ultimei luni.
  • Partidele de extremă dreapta câștigă teren, în Franța și Germania.

Bursele europene se îndreaptă spre o sesiune de tranzacționare în scădere, după europarlamentare. Rezultatele bune obținute de partidele de extremă dreapta produc mișcări pe piața de capital. Contractele futures ale acțiunilor europene intră în scădere, alături de obligațiunile franceze și moneda euro. Miscările vin după ce președintele francez Emmanuel Macron anunță dizolvarea Parlamentului. Victoria categorică a partidului fondat de Marine Le Pen îl forțează să ia decizia.

Și cancelarul german Olaf Scholz pierde în fața extremei dreapta. În Italia, partidul premierului Giorgia Meloni câștigă alegerile europarlamentare. „Partidele de dreapta sunt marile câștigătoare ale alegerilor. Iar premierul italian este într-o poziție de forță în negocierile cu alți lideri europeni,” spune Pia Fromlet, economist la Skandinaviska Enskilda Banken AB.

Ce urmează pentru bursele europene și pentru euro?

Bursele europene sunt așteptate să deschidă în scădere sesiunea de luni. Investitorii reacționează, după rezultatele alegerilor. Indicele parizian CAC 40 este estimat să scadă cu 45 de puncte, până la 8.193, scrie CNBC. Bursa de la Frankfurt ar putea avea o scădere similară, până la 18.507 de puncte.

Titlurile zilei

CE URMEAZĂ PENTRU TIKTOK?
ROXANA CHIRIȚOIU MERGE LA DAVOS
CE SE ALEGE DE ENERGIE?
BM REDUCE PROGNOZA PENTRU ROMÂNIA
LOEWE ADUCE CRAFTED WORLD LA TOKYO
NOBU BEACH INN AJUNGE ÎN BARBUDA

Piețele regionale se vor concentra pe rezultatele alegerilor europarlamentare. Dar sunt cu ochii și pe inflația din SUA, care vine miercuri. Concomitent cu decizia FED de politică monetară.

Narativa arată că FED nu se grăbește cu reducerea dobânzii-cheie. Goldman Sachs își menține proiecțiile. Pivotarea vine în septembrie, iar o nouă scădere de dobândă se va face în decembrie, spun analiștii băncii. Urmează patru tăieri în 2025 și alte două în 2026.

JP Morgan, cea mai mare bancă americană, schimbă estimările. Nu mai vede o pivotare în iulie și mizează pe o mutare a FED abia în noiembrie.