Venim după o săptămână în care bursele au fost dominate de anunțul pe inflație din Statele Unite. 8,2% în septembrie, față de perioada similară a anului trecut. În scădere de la 8,3% în august, dar un reglaj mai mic decât cel de așteptat de analiști, care estimau o valoare de 8,1%.

Roșu pe linie pe indicii americani în săptămâna ce-a trecut. Cu o excepție, ziua de joi, când s-au înregistrat unele dintre cele mai mari creșteri ale anului.

Dar sell-off-ul a revenit vineri. Dow Jones a încheiat totuși săptămâna trecută pe verde, cu un plus de 0,73%. Nu la fel de bine stă S&P 500, cu un minus de 1,77% și Nasdaq Composite, cu -3,18%. Acțiunile americane se vând, pentru prima dață în ultimii șase ani, sub valoarea reală, arată algoritmul VLT de la Leuthold Group.

Titlurile zilei

DONALD TRUMP LANSEAZĂ MEMECOIN-UL $TRUMP
CE URMEAZĂ PENTRU TIKTOK?
A.I. SIMPLIFICĂ LISTAREA COMPANIILOR
URMEAZĂ O COLABORARE GATES-TRUMP?
UNICREDIT ȘI FERRARI SE ALIAZĂ
ROXANA CHIRIȚOIU MERGE LA DAVOS

Bursele europene au avut o traiectorie diferită. Cu excepția indicelui londonez, care a terminat săptămâna cu un minus de 1,89%, am avut verde pe indicii principali. Un plus de peste 2% pentru indicicele de la Frankfurt și cel de la Paris.

Am discutat subiectul cu Bogdan Maioreanu, analist eToro.

“Anunțul legat de inflație este cel care a creat foarte multă volatilitate pe piețele americane săptămâna trecută. Nu atât cel al inflației generale, cât cel al inflației de bază, inflația core – acolo creșterea a fost mult mai mare decât se așteptau analiștii. Drept urmare, piețele au interpretat acest lucru ca o continuare a politicii FED-ului de a crește dobânzile.”, a povestit Bogdan Maioreanu, analist eToro.