• BET crește azi cu 0,7% și ajunge la un nou maxim istoric, după ce ședința de vineri a încheiat-o la un alt nivel record.
  • BVB are aproape 200.000 de investitori la final de T1, cu 7% mai mulți față de finele anului precedent.
  • BET are un plus de 15,8% în 2024 și bate return-ul indicilor de referință din SUA, Germania, Franța sau UK.

Nu-i BET mai bun. Indicele de la noi bate maxim după maxim. Inclusiv astăzi. BET urcă cu 7 zecimi de punct procentual azi. De ajuns cât să bată încă un record. Trece de pragul istoric de 17.800 de puncte.

Pare că piața bursieră nu ține cont de datele economice. Deși creșterea PIB-ului în T1 e mult sub cea prognozată. Sau că scăderea de dobânzi a fost amânată de BNR.

Marius Matei, conferenţiar universitar doctor la ASE, spune că BVB va ajunge la 1 milion de investitori. Iar asta se va întâmpla organic, odată cu creșterea economică a României. Acum, sunt aproape 200.000. La finele lunii martie, BVB are un total de 191.743 de investitori, în creştere cu 7% sau 13.182 faţă de finele anului trecut. Raportat la martie 2023, numărul a crescut cu 35% sau 50.173, conform celor mai recente date ale Fondului de Compensare al Investitorilor, scrie ZF.

Titlurile zilei

CARE-I IMPACTUL ECONOMIC?
COPIII SEPHORA FAC DEZASTRU

Romgaz face stock-split la BVB

Din 30 mai, pentru fiecare acțiune Romgaz deținută de investitori se transformă în 10. Termenul ex-date este în 28 mai; plata propriu-zisă se va realiza pe 30 mai, conform unui raport de la BVB. „Prin această majorare a capitalului social se asigură susţinerea activităţii curente a emitentului, precum şi consolidarea structurii de capital a emitentului şi creşterea lichidităţii acţiunilor emise de S.N.G.N. Romgaz S.A., ca urmare a unei vizibilităţi sporite pe piaţa de capital”, se arată în document.

Producătorul şi furnizorul de gaze naturale a încheiat primele trei luni din an cu un profit de 1,2 miliarde de lei, în creştere cu 28% faţă de T1/2023, şi o cifră de afaceri de 2,3 miliarde, în scădere cu 22%. La BVB, Romgaz, care e inclusă în BET, are o evaluare de 21,7 miliarde de lei.