- China inițiază o investigație antidumping pentru importurile de carne de porc și produsele sale secundare din Uniunea Europeană.
- Investigația vine pe fondul unor tensiuni comerciale tot mai mari între UE și China în diverse domenii.
- Exportatorii rivali de carne de porc, din afara UE, ar putea beneficia de pe urma acestor tensiuni.
Beijingul lansează o investigație antidumping care vizează produsele din carne de porc din Uniunea Europeană, la câteva zile după ce Bruxelles-ul a majorat tarifele pentru vehiculele chinezești, scrie CNBC.
Advertisment
În 2023, China a importat carne de porc și subproduse în valoare de 6 miliarde dolari din UE, mai mult de jumătate din totalul importurilor sale. Spania, Olanda și Danemarca sunt principalii exportatori vizați.
Se așteaptă ca ancheta să se încheie în termen de 12 luni, deși ar putea fi prelungită cu încă șase luni, precizează ministerul.
Titlurile zilei
Motivația anchetei
Autoritățile chineze suspectează că importurile de carne de porc din UE sunt vândute la prețuri mai mici decât valoarea lor normală pe piața locală, ceea ce ar constitui dumping.
Impactul asupra pieței locale
Importurile la prețuri scăzute pot destabiliza piața internă a cărnii de porc, și afectează producătorii chinezi care se confruntă deja cu provocări economice semnificative.
Tensiunile comerciale
Această anchetă reflectă tensiunile comerciale mai ample dintre China și UE, care includ și alte produse și domenii comerciale. De la industria auto electrică și panouri solare până la tehnologii eoliene.
Consecințe pentru exportatorii europeni
Dacă ancheta concluzionează că s-a practicat dumping-ul, ar putea fi impuse tarife antidumping pe carnea de porc importată din UE. Asta ar crește prețurile și ar putea reduce competitivitatea produselor europene pe piața chineză.
Consecințe pentru piața chineză
Creșterea tarifelor ar putea duce la o majorare a prețurilor cărnii de porc pentru consumatorii chinezi, în condițiile în care cererea pentru acest produs este foarte mare.