• E mai probabil ca o mașină electrică să lovească pietonii decât vehiculele alimentate de combustibil, arată un studiu publicat de The Guardian.
  • O mașină electrică e mai silențioase decât una cu motor cu ardere, ceea ce o face mai greu de auzit, mai ales în zonele urbane.
  • Guvernele vor să elimine mașinile pe combustibil, în favoarea EV-urilor.

Mașinile hibride și electrice au mai multe șanse să lovească pietonii decât vehiculele pe benzină sau diesel, în special în orașe, potrivit unei analize a accidentelor rutiere din Marea Britanie, publicată de The Guardian.

Ce siguranță mai oferă mașina electrică?

Mașinile electrice au mai multe șanse să lovească pietonii decât vehiculele cu motoare cu ardere, în special în orașe, spune analiza. În zonele urbane, riscul este și mai mare. Sunt de trei ori mai multe șanse ca un accident care implică pietoni să fie provocat de un EV. Cercetătorii spun că sunt două mari cauze:

  1. Șoferii de mașini electrice tind să fie mai tineri și mai puțin experimentați.
  2. Vehiculele electrice sunt mai silențioase decât mașinile cu motoare cu combustie, ceea ce le face mai greu de auzit de pietoni, cu atât mai mult în zonele aglomerate.

„Mașinile electrice reprezintă un pericol pentru pietoni, deoarece sunt mai puțin probabil să fie auzite decât mașinile pe benzină sau diesel”, spune Phil Edwards, primul autor al studiului și profesor de epidemiologie și statistică la London School of Hygiene & Tropical Medicine. „Guvernul trebuie să atenueze aceste riscuri dacă intenționează să elimine treptat vânzarea de mașini pe benzină și diesel”.

Titlurile zilei

CARE-I IMPACTUL ECONOMIC?
COPIII SEPHORA FAC DEZASTRU

În 2017, un raport al Departamentului de Transport al SUA, spune că mașinile electrice și hibride prezentau un risc cu 20% mai mare pentru pietoni decât mașinile pe benzină și diesel.

Care e piața EV-urilor în prezent?

Vânzările globale de vehicule electrice au depășit 10 milioane de unități în 2022, o creștere de 55% față de anul precedent. Se estimează că piața va ajunge la 17 milioane de unități în 2024.

În 2023, piața globală e evaluată la circa 255 de miliarde de dolari. Se estimează că piața va ajunge la 2 mii de miliarde de dolari până în 2033.

China, Europa și Statele Unite reprezintă cele mai mari trei piețe de EV. În 2024, se estimează că mașinile electrice vor reprezenta 45% din totalul vânzărilor de mașini în China, 25% în Europa și peste 11% în Statele Unite.

Potrivit AIE, în 2030, circa una din trei mașini din China ar trebui să fie electrice, iar una din cinci în Europa și Statele Unite.