- Oamenii au căutat secretul nemuririi timp de mii de ani, scrie The New York Times.
- Pentru unii oameni de astăzi, asta include lucruri precum dormitul într-o cameră hiperbarică, experimentarea cu crioterapia sau expunerea la lumină infraroșie.
- “Oamenii caută pastila magică”, spune Dr. Luigi Ferrucci.
Cu toții îmbătrânim. Odată cu trecerea anilor, devenim grizonați, ne apar noi riduri și ne simțim mai puțin sprinteni decât eram cândva. Pentru unii, secretul longevității ar fi dormitul într-o cameră hiperbarică, crioterapia sau expunerea la lumină infraroșie, scrie The New York Times.
Advertisment
Specialiștii în geriatrie au întocmit o listă cu 7 pași pentru longevitate și o bătrânețe calitativă.
Mai multă mișcare fizică
Exercițiul fizic este esențial pentru o viață lungă și sănătoasă. Include atât exerciții aerobice, cât și exerciții de rezistență. Activitatea fizică reduce riscul de boli cronice și menține sănătatea inimii.
Titlurile zilei
Asociația Americană a Inimii recomandă 150 de minute de exerciții fizice de intensitate moderată pe săptămână, ceea ce înseamnă că mersul pe jos puțin mai mult de 20 de minute pe zi este benefic.
Alimentație sănătoasă
Experții nu recomandă o anumită dietă în detrimentul alteia, dar, în general, recomandă să se mănânce cu moderație și să se încerce consumul mai multor fructe și legume și mai puține alimente procesate.
Consumul crescut de fructe și legume este crucial, iar o dietă echilibrată și nutritivă susține sănătatea generală.
Unii experți spun că menținerea unei greutăți sănătoase este importantă pentru longevitate, dar pentru Dr. John Rowe, profesor de politici de sănătate și îmbătrânire la Universitatea Columbia, aceasta este o preocupare mai puțin importantă, mai ales pe măsură ce oamenii înaintează în vârstă.
Somn adecvat și odihnitor
Un somn de calitate poate adăuga câțiva ani la viața unei persoane. Iar calitatea și cantitatea somnului influențează semnificativ sănătatea.
„Pe măsură ce oamenii îmbătrânesc, au nevoie de mai mult somn, nu de mai puțin”, explică dr. Alison Moore, profesor de medicină și șeful secției de geriatrie, gerontologie și îngrijiri paliative la Universitatea din California, San Diego. În general, se recomandă între șapte și nouă ore, adaugă medicul.
Evitarea fumatului și consumului excesiv de alcool
Renunțarea la fumat și limitarea consumului de alcool sunt esențiale. Studiile arată că abstinența totală de la alcool poate fi cea mai sigură opțiune.
Mai mult de un pahar pe zi pentru femei și două pentru bărbați și posibil chiar mai puțin decât atât, crește riscul de boli de inimă și fibrilație atrială, boli hepatice și șapte tipuri de cancer.
Gestionarea activă a problemelor de sănătate cornice
Aproape jumătate dintre adulții americani suferă de hipertensiune arterială, 40% au colesterolul ridicat și mai mult de o treime au prediabet. Monitorizarea și tratarea adecvată a afecțiunilor cronice sunt importante.
Implicare socială și menținerea relațiilor
Conexiunile sociale și implicarea în comunitate contribuie la longevitate.
Sănătatea psihologică este adesea lăsată în plan secund față de sănătatea fizică, însă potrivit dr. Chang, este la fel de importantă.
„Izolarea și singurătatea sunt la fel de nocive pentru sănătatea noastră ca fumatul”, spune medicul, ne pun „la un risc mai mare de demență, boli de inimă, accident vascular cerebral”.
Relațiile sunt esențiale nu numai pentru a trăi mai sănătos, ci și mai fericit.
Menținerea unei atitudini pozitive
Optimismul și o perspectivă pozitivă asupra vieții pot contribui la o viață mai lungă.
Mai multe studii au constatat că optimismul este asociat cu un risc mai scăzut de boli de inimă, iar persoanele care obțin scoruri ridicate la testele de optimism trăiesc cu 5 până la 15% mai mult decât persoanele care sunt mai pesimiste.
Dacă ar trebui să alegeți o practică sănătoasă pentru longevitate, „faceți un anumit tip de activitate fizică”, spune dr. Moore. „Dacă nu puteți face asta, atunci concentrați-vă pe a fi pozitiv.”