• Rata concediilor medicale crește cu 55% în 2023 în Statele Unite, conform Dayforce. 
  • Gen Z ia mai multe zile de concediu medical și zile de relaxare mintală.
  • 30% dintre lucrătorii din industriile de servicii profesionale au luat concediu medical anul trecut, în creștere cu42% față de 2019, conform datelor obținute de la peste 300.000 întreprinderi.

Generația Z își redefinește abordarea față de zilele de concediu medical și sănătatea mintală la locul de muncă. Pare o tendință mai largă în care tinerii angajați își stabilesc limite clare și prioritizează bunăstarea personală.

Conform Dayforce, citat de Business Insider, platformă de resurse umane, rata concediilor medicale crește cu 55% în 2023, față de 2019. Asta se observă în special în rândul tinerilor angajați, unde Gusto, o altă platformă de resurse umane, a raportat că 30% dintre lucrătorii din industriile de servicii profesionale au luat concediu medical anul trecut, o creștere de 42% față de 2019. Tinerii cu vârste între 22 și 26 de ani sunt cei mai predispuși să solicite concediu medical, urmat de cei cu vârste între 27 și 34 de ani.

Gen Z pune un accent pe sănătatea mintală și o consideră esențială pentru performanța la locul de muncă. Generația este mai deschisă în a discuta despre provocările legate de sănătatea mintală și nu ezită să solicite zile libere pentru a se recupera. Abordarea arată o schimbare culturală în care sănătatea mintală este recunoscută ca o parte integrantă a bunăstării generale.

Titlurile zilei

POATE A.I. SĂ CREASCĂ PRODUCTIVITATEA COMPANIILOR?
CE-L REȚINE PE ANTREPRENORUL ROMÂN?
NVIDIA RAPORTEAZĂ PESTE AȘTEPTĂRI
BITCOIN E LA ALL TIME HIGH
CHATBOT-UL DĂ LECȚII MEDICILOR
DOJ CERE SEPARAREA CHROME DE GOOGLE

Companiile trebuie să se adapteze?

Întreprinderile trebuie să se adapteze la noile așteptări ale angajaților din Gen Z. Aceasta implică crearea unui mediu de lucru care să sprijine sănătatea mintală și să încurajeze angajații să își ia zile de concediu atunci când este necesar. Companiile care nu reușesc să se adapteze riscă să piardă talente poate valoroase, pentru că tinerii angajați sunt mai predispuși să își caute locuri de muncă care le oferă un mediu de lucru sănătos și sprijin pentru bunăstarea lor.

„Există doar o schimbare de generație în ceea ce privește echilibrarea vieții profesionale, îngrijirea de sine și alte lucruri de acest gen. Cred că am auzit de nenumărate ori că Generația Z și milenialii mai tineri acordă prioritate acestor lucruri”, spune Liz Wilke, economist principal la Gusto. „Cred că oamenii își protejează mai mult sănătatea și își impun anumite limite între viața profesională și cea privată, în special în ceea ce privește sănătatea lor.”

Gen Z pare că redefinește abordarea față de concediul medical și sănătatea mintală și pune accent pe echilibrul între viața profesională și cea personală. Generația își asumă responsabilitatea pentru bunăstarea personală și nu ezită să solicite zile de concediu atunci când este necesar. Companiile care vor să atragă și să păstreze talentele din această generație trebuie să se adapteze la noile așteptări și să creeze un mediu de lucru care să sprijine sănătatea mintală.

Care este situația în România?

România este țara cu cele mai puține absențe de la muncă, de 2,5% în 2022. Urmează Bulgaria cu 2,9% și Grecia cu 4,9%. Conform situației din 2020, alocă 0,3% din PIB pentru concedii medicale, la egalitate cu Irlanda, și deasupra Greciei, cu 0,2%.