Studiu: Politicienii părăsesc funcții din administrația publică pentru a lucra în poziții superioare la companii din aceeași industrie pe care au reglementat-o

Se întâmplă la noi, se întâmplă și în Statele Unite. Mulți politicieni părăsesc funcțiile din administrația publică pentru a lucra în poziții superioare la companii din aceeași industrie pe care au reglementat-o sau în care au avut activitate.

Un studiu Brown Institute din Columbia University împreună cu Forbes urmărește 1.100 de oficiali din administrația Biden în perioada 2017-2021. Dintre ei, 151 au făcut trecerea din sectorul public în cel privat. Iar pentru 77 au reușit să găsească situațiile financiare înainte și după ce au părăsit administrația publică. Cu cât le-au crescut activele? Cel puțin 270%. În comparație cu gospodăriile americane cărora le-au crescut activele cu 38%. Nici S&P500 nu a avut un randament atât de mare în perioada 2017-2021, a crescut cu 70%.

Care au fost principalele modalități prin care-și creșteau activele? Un salariu mai mare, au primit acțiuni de la companiile la care lucrau sau și-au deschis propria afacere. Spre exemplu, secretarul apărării, Lloyd Ausin, după ce s-a pensionat ca general de 4 stele în 2016, a ajuns în bordurile de directori la Raytheon Technologies, Nucor Corporation și Teneth Healthcare, care i-au adus peste 1 milion de dolari în cash și 2 milioane de dolari în active.

Am discutat subiectul cu Adrian Stratulat, project manager Ludo.

„Cu siguranță veniturile mai mari sunt o motivație. Acum, de foarte multe ori, la modul ideal, de la persoanele care servesc în spațiul public ne-am aștepta să aibă și niște motive mai altruiste. Uneori este cazul, alteori nu este cazul, dar cu siguranță factorul financiar este uneori decisiv sau cel puțin important.

Unde cred eu că s-a trage o linie roșie și dincolo de aceasta nu ar trebui să fie acceptate sau considerate morale asemenea situații? În cazul în care persoanele respective, prin expunerea pe care au avut-o sau prin domeniul pe care l-au reglementat, au continuat să fie implicate în industrii în care ar trebui să nu fie implicați sau să nu transfere informații din partea competiției.”, a povestit Adrian Stratulat, project manager Ludo.