O echipă de experți în matematică bănuiește că este posibil ca oamenii să trăiască chiar și mai mult de 120 de ani, scrie Insider.

Într-o lucrare publicată în jurnalul PLOS One , David McCarthy, profesor de management al riscurilor la Universitatea din Georgia și-a dezvăluit calculele conform cărora în decursul următoarelor câteva decenii, oamenii, în special femeile, ar putea depăși vârsta de 122 de ani.

În Japonia, de exemplu, modelele lui McCarthy sugerează că femeile născute în 1940 pot atinge o vârstă maximă undeva în jur de 125 sau 130 de ani. În SUA, vârsta cuprinsă între 120 și 125 de ani este limita de viață a femeilor născute în 1940, scrie Insider.

Titlurile zilei

CARE-I IMPACTUL ECONOMIC?
COPIII SEPHORA FAC DEZASTRU

McCarthy spune că modele matematice pe care le-a obținut sugerează că vârsta noastră maximă nu este constantă din punct de vedere biologic, ci este în creștere, cel puțin deocamdată. 

Brandon Milholland, doctor la Colegiul de Medicină Albert Einstein și coautor al unei lucrări despre limitele duratei de viață ale omului din 2016 publicată în Nature, sugerează că vârsta maximă a unei persoane se situează încă, în medie, în jurul valorii de 115. 

„Nu este o limită de vârstă de neîntrerupt, este una neîntreruptă”, a spus Milholland pentru Insider. El bănuiește că ar putea exista modalități prin care oamenii să-și reducă vârsta biologică pe măsură ce trece timpul: „Dacă deblochăm unele dintre acestea, oamenii ar putea începe să trăiască și mai mult”, a explicat el. 

Experții încearcă să verifice între timp dacă medicamentele ieftine, cum ar fi rapamicina sau metformina , ar putea prelungi viața oamenilor, așa cum este valabil pentru unele animale, precum în cazul șoarecilor și muștelor. Progresele în înțelegerea bolilor degenerative precum Alzheimer ar putea ajuta, de asemenea, la înțelegerea factorilor de risc genetici și a factorilor externi care decid cine trăiește și cine moare, spun experții. 

Deaocamdată nu există o rețetă precisă a vieții prelungite. Durata de viață a unei persoane este cel mai probabil determinată de mai mulți factori, de la genetica, stil de viață, mediul și până la alte variabile nebănuite, concluzionează Insider.