Londra întinde covorul roșu pentru oligarhii ruși de 20 de ani, spun jurnaliștii Financial Times. Investigația lor arată cum a ajuns capitala Angliei să fie o spălătorie de bani pentru corupți.

În perioada 2008 – 2016, cât a fost primarul Londrei, actualul premier Boris Johnson, visa să facă din orașul lui un business hub pentru oligarhi. Asta dacă te întrebai de ce toate mesajele premierului britanic către Putin sunt atât de bine calculate, în contextul conflictului din Ucraina. De la guvernanți la avocați, cu toții au îmbrățișat banii rușilor din firme offshore, fără să le verifice sursa.

Peste 80.000 de case și terenuri au proprietari anonimi în Londra. În investigația jurnaliștilor britanici, președintele unei mari agenții imobiliare povestește că totul a început cu o investiție de 90 de milioane de lire făcută de Roman Abramovici.

Titlurile zilei

CARE-I IMPACTUL ECONOMIC?
COPIII SEPHORA FAC DEZASTRU

“În ultimii douăzeci de ani, UK a primit cu brațele deschise banii rușilor prin toate domeniile, de la firme de avocatură la agenții imobiliare și chiar la Guvern.”, a declarat Kate Beioley, corespondent pe legislație la Financial Times.

“Există declarații înregistrate cu Boris Johnson de când era primarul Londrei și spunea că vrea să facă Londra un hub al finanțelor din Rusia. Bursele au fost primitoare cu multe companii din Rusia, dorind să facă din Londra o bază eropeană pentru aceste companii.”, a povestit Cat Rutter Pooley, jurnalist de business la Financial Times.

“Febra cumpărăturilor a început cu domnul Abramovici. Îi prezentam diferite proprietăți, din care a cumpărat una în Kensington cu suma exagerată de 90 milioane de lire. Averile lor erau enorme. Erau o țintă pentru agențiile imobiliare din Londra. Conversațiile cu rușii erau asistate de agenți. Investitorul tipic rus căuta locuințe consistente, mai mari decât cele obișnuite, listate în categorii fruntașe. Zonele preferate erau Belgravia, Mayfair, Knightsbridge.

Erau între 10 și 20 de case importante vândute oligarhilor. În mod normal aveau a treia parte. Putea fi un avocat, putea fi un intermediar. Nu aveai un dialog direct cu investitorul. Veneau câteva mașini cu geamuri fumurii. Ne dădeam seama că apăreau situații neplăcute cu oameni uciși sau aruncați pe fereastră. Evenimentele recente din Ucraina demonstrează că toate suspiciunile noastre erau pe cât de reale, pe atât de grave. Dacă acei investitori spălau bani aici, atunci era mai bine să nu ai treabă cu ei.

Am vândut una sau două proprietăți unde locatarii sunt acum sub sancțiuni. Asta te face să te întrebi dacă e corect ce ai făcut.”, a povestit Andrew Langton, președintele Aylesford International Estate.