Coreea de Sud dezvoltă tatuajul nanotehnologic care oferă posibilitatea de a purta în interiorul propriului corp un dispozitiv care va alerta automat în cazul unor potenţiale probleme de sănătate, dacă proiectul unei echipe de cercetători va da roade, scrie Reuters.

Cercetătorii de la Korea Advanced Institute of Science and Technology (KAIST) din oraşul Daejeon, situat la sud-vest de Seul, au dezvoltat o cerneală electronică pentru tatuaje, realizată din metal lichid şi nanotuburi de carbon, care funcţionează ca un electrod bio.

Conectată la un dispozitiv ECG sau la un alt senzor, aceasta poate trimite o citire a ritmului cardiac al pacientului şi a altor semne vitale, cum ar fi glucoza, către un monitor.

Titlurile zilei

CARE-I IMPACTUL ECONOMIC?
COPIII SEPHORA FAC DEZASTRU

În cele din urmă, cercetătorii îşi propun să poată renunţa la senzorii bio.

“În viitor, ceea ce sperăm să facem este să conectăm un cip wireless integrat cu această cerneală, astfel încât să putem comunica sau să putem trimite semnale între corpul nostru şi un dispozitiv extern”, a declarat liderul proiectului, Steve Park, profesor de ştiinţa materialelor şi inginerie.

Teoretic, astfel de monitoare ar putea fi amplasate oriunde, inclusiv în casele pacienţilor.

Cerneala este neinvazivă şi este realizată din particule pe bază de galiu, un metal moale şi argintiu, utilizat şi în semiconductori sau în termometre. Nanotuburile de carbon ajută la conducerea electricităţii, oferind în acelaşi timp durabilitate.

“Când este aplicat pe piele, tatuajul nu se desprinde chiar daă este freat, ceea ce nu este posibil doar cu metalul lichid”, a declarat Park.