Cele mai scumpe orașe din lume pentru expați. Hong Kong ocupă primul loc, urmat de New York

Viața într-o țară străină pare o aventură interesantă, însă poate fi complicată. Nu numai din cauza diferențelor culturale sau sociale, ci și financiare. Începând de la costul chiriilor, până la prețul alimentelor, carburanților sau al unei mese la restaurant.

Colegul nostru, Mihnea Niculescu, editor Aleph Business, îți prezintă cele mai scumpe orașe din lume pentru expați.

Pe locul 5 în raportul Cost of Living este Tokyo. Aici, chiria medie pentru un apartament cu un dormitor în centrul orașului este de 1.150 de dolari, dar poate ajunge și la 1.500 de dolari. O masă la un restaurant mediu poate ajunge la 80 de dolari, iar grădinița pentru copii costă, în medie peste 500 de dolari pe lună. Iar dacă vrei să cumperi un apartament în oraș, poți plăti până la 11.000 de dolari pe metru pătrat. Anul trecut, Tokyo era pe locul 2 în clasament.

Pe locul 4, în urcare cu un loc față de anul trecut, este Londra. Poți închiria un apartament cu un dormitor în oraș, în medie, cu 1.800 de lire sterline. Dacă vrei să ieși la un restaurant obișnuit, e bine să ai la tine cel puțin 45 de lire sterline. Internetul te costă cam 30 de lire sterline pe lună, iar pentru o seară la cinema, vei plăti în jur de 13 lire sterline numai pentru bilet. Pentru un cappucino, mai scoți din buzunar între două și 5 lire sterline.

Ajungem la locul 3, unde se menține și anul acesta capitala Elveției, Geneva. Aici, o masă la restaurant îți poate scoate din buzunar până la 150 de franci. Chiria unui apartament cu un dormitor, în oraș, ajunge și la 3.000 de franci, la care se adaugă cheltuieli de întreținere de 175 de franci. Dacă ai un copil, studiile la o școală internațională costă în medie 23.000 de franci pe an, iar dacă vrei un taxi, plătești între 3 și 4 franci pe kilometru.

Medalia de argint în clasamentul celor mai scumpe orașe revine orașului care nu doarme niciodată. Chiria pentru un apartament cu un dormitor, în oraș, ajunge și la 4.500 de dolari. Iar dacă vrei să-l cumperi, fii pregătit să plătești, în medie, 15.000 de dolari pe metru pătrat. O seară la restaurant îți scoate din buget până la 180 de dolari, iar un cappucino la micul dejun înseamnă încă 5 dolari. Lucrurile se complică dacă ai un copil mic, grădinița te poate costa cam 2.300 de dolari pe lună. Anul trecut, New York era pe locul 4 în clasament.

Iar cel mai scump oraș din lume pentru expați în 2022 este și anul acesta Hong Kong. Dacă vrei să cumperi un apartament în oraș, poți plăti peste 40.000 de dolari pe metrul pătrat, o seară la restaurant te poate costa și peste 100 de dolari, chiriile pentru un apartament cu un dormitor urcă până la 3.200 de dolari, iar școala pentru copii poate ajunge și la 35.000 de dolari pe an. Unele prețuri pot părea mai mici decât în New York, însă nivelul salariilor în Hong Kong este cam jumătate față de ce ai primi în The Big Apple.