Marea demisioneală care nu pare să încetinească a adus discuțiile despre toxicitate la locul de muncă în prim-plan. O analiză publicată de cei de la MIT Sloan ne arată că factorul absolut dominant care influențează demisiile oamenilor este cultura toxică.

Toxicitatea a fost identificată ca cel mai important motiv de plecare a oamenilor din organizații. Următorii factori, ca insecuritatea sau nerecunoașterea performanței, au o influență de 3 ori mai mică decât cea a culturii. Dacă ai lucrat sau lucrezi într-o organizație, sigur ai auzit de noțiunea de cultură toxică.

Dar cum am putea să o definim? Care e diferența între un loc unde pur și simplu nu te potrivești și unul toxic? Culturile toxice sunt cele care nu-ți respectă dreptul la siguranță psihologică. În astfel de culturi oamenii deseori sunt considerați resurse și tratați tranzacțional și nu ca personalități complexe, cu sentimente, idei și potențial. Membrii organizației trăiesc într-o stare de anxietate, frică sau nesiguranță generalizată și adoptă comportamente agresiv-defensive sau pasiv-defensive.  

Titlurile zilei

CARE-I IMPACTUL ECONOMIC?
COPIII SEPHORA FAC DEZASTRU

Astfel de organizații normalizează comportamente care altfel nu ar fi acceptabile, cum ar fi agresivitatea, bullying-ul, abuzurile de putere, încălcarea contractului de muncă, micromanagementul, muncitul peste program etc. Altfel zis, când ești într-o organizație  toxică, știi clar că nu îți e bine. Ai lucrat vreodată într-o cultură toxică?