Când vin sărbătorile de obicei ne propunem să ne deconectăm, să ne reîncărcăm bateriile și să fim mai aproape de cei de acasă. După aproape doi ani de pandemie, această deconectare devine și mai importantă. Lucratul de acasă a făcut ca granița dintre muncă și timp liber să devină neclară, iar asta ne-a afectat semnificativ obiceiurile și odihna.

La nivel global vorbim despre o epidemie de burnout, iar în fiecare organizație aud conversații despre oboseală, apatie sau lipsa totală a motivației. Sărbătorile de iarnă reprezintă o oportunitate bună de a întrerupe acest ciclu și de a ne oferi o șansă de a ne duce focusul mai mult spre noi, spre familiile noastre și spre odihnă. Dar nici asta nu vine de la sine.

Ca să reușim să ne deconectăm cu adevărat este nevoie să ne facem un plan și să încercăm să ne ținem de el. Pentru cei mai mulți dintre noi nu este o opțiune să oprim pur și simplu laptopurile și telefoanele și să alegem o izolare digitală, mai ales că deseori folosim aceleași device-uri și pentru muncă, și pentru treburile personale.

Titlurile zilei

MENȚINE ROMÂNIA STABILITATEA FISCALĂ ÎN 2025?
ULTRAHUMAN LANSEAZĂ RING RARE
CHATGPT ÎȚI AMINTEȘTE SĂ-ȚI PLIMBI CÂINELE
SEC ÎL DĂ ÎN JUDECATĂ PE MUSK
CÂȚI ROMÂNI INVESTESC PRIN REVOLUT?
CIOLACU VORBEȘTE DESPRE PLAFONAREA PREȚURILOR LA ENERGIE

Ce putem să facem însă e să stabilim intervalele în care ne verificăm mailurile sau aplicațiile conectate la comunicarea profesională și să comunicăm acele intervale atât colegilor, cât și familiei. Dacă este posibil, este util să nu lăsăm lucruri importante sau urgente neterminate. Chiar dacă o să reușim să rezistăm tentației de a mai face câte ceva în timpul zilelor libere, proiectele neterminate pot genera un stres latent inutil, care poate să ne scoată din starea de relaxare.

Este util și să trecem gradual de la muncă la intensitate maximă la starea de odihnă. Nu e realist să ne propunem să lucrăm la turație maximă până în ultimul moment, apoi, ca prin magie să devenim dintr-odată relaxați. Nu în ultimul rând, ar fi de dorit să nu punem presiune pe noi și să avem așteptări prea ridicate de la perioada asta de pauză. Este bine dacă reușim să ne relaxăm, dar dacă cumva ne lăsăm luați de valul agitației din jurul sărbătorilor, măcar să nu ne enervăm, să nu ne învinovățim sau să simțim eșec. Sărbători fericite.