Când Putin anunță creșterea nivelului de alertă nucleară, mulți oameni se gândesc că nu se va ajunge la război nuclear. Că doar și celor din jurul lui le este frică de o posibilă anihilare – deci sigur îl va opri cineva.   Nu?

Depinde foarte mult de cultura în care am crescut și în care operăm.

Acum câțiva ani, un zbor al companiei Asiana Airlines s-a prăbușit deoarece copilotul nu a avut curajul să-i spună superiorului că a greșit. Adică a preferat să se prăbușească cu avionul decât să-l confrunte pe superiorul lui direct.

Titlurile zilei

CARE-I IMPACTUL ECONOMIC?
COPIII SEPHORA FAC DEZASTRU

Și nu este un caz izolat.

Malcolm Gladwell a observat într-un interviu pentru Forbes că în anii ’90 compania Korean Air a avut mult mai multe accidente decât orice altă companie de pe planetă, deși avea avioane moderne, training de ultimă oră și piloți talentați.

Problema era accentul foarte mare pus pe ierarhie și respectarea autorității în cultura coreeană, ne spune autorul și aduce un alt exemplu de zbor din Guam, unde, la fel, copilotul nu a avut curajul să corecteze o eroare a superiorului și avionul s-a prăbușit.

Culturile care pun mare accent pe putere, ierarhie și autoritate sunt în pericol constant.

Șansa ca cineva să contrazică șeful este foarte mic, iar în acest fel nici cele mai mari erori nu se corectează. Culturile foarte autoritare sunt expuse la dezastre.

Nu putem schimba situația și cultura în deciziile militare ale Rusiei.

Ce putem schimba însă este cultura organizațiilor noastre. Ca să înțelegem că liderii autoritari, puternici, cu vulnerabilități ascunse dăunează oamenilor, rezultatelor, dar și propriei evoluții.

E timpul să schimbăm felul în care ne uităm la lideri.