Ministerul Energiei vrea ca România să elimine cărbunele din sistemul energetic național până în anul 2030. E o măsură la care ne-am angajat prin PNRR. În prezent, cărbunele acoperă în medie între 17,35%, în anul 2020 și 19,66%, la data de 31 martie 2022, din producţia totală de energie electrică la nivel naţional, potrivit datelor privind „Starea sistemului energetic naţional în timp real”, postate pe site-ul Transelectrica.

România a renunțat deja la o parte din producția de energie pe bază de cărbune. Până la data de 31 decembrie 2021 au fost scoși din funcțiune, definitiv și ireversibil, 1.695 MW, respectiv: grupul energetic Turceni 3 cu o putere instalată de 330 MW, grupul energetic Ișalnița 8 cu o putere instalată de 315 MW, ambele aparținând Complexului Energetic Oltenia, precum și cele 5 grupuri energetice de 210 MW ale CTE Mintia – Deva.

Am discutat subiectul cu Sorin Cebotari, coordonatorul proiectului InfoClima.

Titlurile zilei

CARE-I IMPACTUL ECONOMIC?
COPIII SEPHORA FAC DEZASTRU

“Lăsând deoparte decizia de a respecta PNRR-ul și celelalte părți ale Pactului Verde European, trebuie să înțelegem că acele capacități de generare a energiei electrice pe bază de cărbune în România sunt extrem de ineficiente. Nu vorbim de faptul că le închidem doar de dragul de a le închide, vorbim de faptul că energia produsă de CTE-urile din România este scumpă. Nu vorbim de o resursă ieftină, este mai scumpă aproape decât orice energie produsă din alte surse – hidro, nuclear sau regenerare.”, a povestit Sorin Cebotari, coordonatorul proiectului InfoClima.