- Marius Alexe devine acţionar majoritar al Ohvăz.
- Marius Alexe preia acum controlul majoritar (99%) asupra Ohvăz.
- Marius Alexe intră în acționariatul Ohvăz în 2022.
- 2022: Investiția inițială a lui Marius Alexe este de 250.000 €.
- Alexe: Ohvăz va deveni un brand fără angajaţi.
- Ohvăz are afaceri de 3,4 milioane de lei în 2024.
- În 2024, compania are pierderi de 20.000 de lei.
Ohvăz, brandul de mâncare sănătoasă pe bază de ovăz, trece într-o nouă etapă: IT-istul care a pus Ohvăz pe hartă iese din business după 7 ani, iar investitorul Marius Alexe devine acţionar majoritar. Deține acum 99% din companie. După ce a intrat în acţionariatul Ohvăz în 2022 cu o participaţie minoritară.
Advertisment
Marius Alexe spune că, odată cu preluarea, compania se va concentra mai mult pe vânzări şi marketing, iar direcţia strategică va fi reorientată de la creşterea cifrei de afaceri către creşterea profitabilităţii.
Ohvăz va beneficia de expertiza OnLeaf, producător în care Alexe este, de asemenea, acţionar, care va deveni companie soră şi va furniza toate produsele brandului.
Titlurile zilei
Ce spune Marius Alexe, owner, Ohvăz?
„Trebuie să recunosc, am preluat Ohvăz din egoism, în primul rând, așa cum unii oameni își cumpără o casă pe la curte să crească tot felul de animale, fructe, legume, pentru a avea o alimentație sănătoasă, așa am decis și eu, în urmă cu ceva timp, că ar trebui să investim acest domeniu, în primul rând, pentru mine și mai ales pentru copiii mei, pentru a le putea da ceva sănătos, iar aici am garanția că aceste produse chiar sunt ok.
Din punct de vedere de business, este o nișă care va crește și crește continuu. La o vreme de când veniturile românilor au crescut și ele, românii sunt mult mai atenți la ceea ce mănâncă. Aveam deja expertiză în acest domeniu al alimentației sănătoase, cum ați spus și voi, care sunt acționari la OnLeaf, Bonas, care, la rândul lor, și ele produc aceste alimente sănătoase.
Ohvăz atinsese niște limite de creștere. De exemplu, spațiul în care funcționa nu mai permitea creșterea cifrei de afaceri și acționarii au trebuit să ia o decizie. Și decizia a fost să preiau eu, până la urmă. Ori ne mutăm de acolo și vom face încă o rândă de investiții, ori găsim un furnizor care să ne producă. Iar OnLeaf, unde sunt și eu acționar, o să producă aceste produse pentru Ohvăz. Iar asta am transformat într-un cost fix, salarii, chirii, într-un cost variabil.
Ohvăz va produce doar când va vinde. Deci, din start, dispar acele cheltuieli fixe. Vom regândi tot portofoliul de produse. Acele terciuri de Ohvăz, de unde vine și denumirea companiei, necesitau refrigerare, ceea ce era foarte complicat. Aveau termene scurte, logistica era destul de grea, pentru că se livra mult prin curieri. Când livram niște produse, trebuia să plătim și returul acelor cutii frigorifice, astfel marjele erau mici. Uneori ajungeau chiar stricate, pentru că stăteau cam mult pe la curieri.
Vom regândi aceste terciuri de ovăz. Chiar acum la OnLeaf s-au făcut rețete noi și sunt ținute prin soare, prin tot felul de condiții împroprii, pentru a le testa valabilitatea, care o să crească de la 7 zile cât este acum, probabil, la vreo 4 luni, nefolosind aditivi. Deci, vom renunța la cifra de afaceri pentru profit, pentru a avea o companie sustenabilă pe viitor, e ca și cum atunci când ai copac, îi mai tai anumite ramuri.
De asemenea, vom îmbunătăți rețetele. OnLeaf, fiind superioră din punct de vedere a companiei Ohvăz la capitolul producției, avem o fabrică în Iași, avem oameni cu experiență, gusturile se vor îmbunătăți, ambalajele vor fi regândite și vom face și o repoziționare. Eu mi-aș dori să ne ducem mai mult în zona copililor. Cum am spus la început, mi se pare că sunt produse destinate copiiilor, în special.
O să vină vremuri mai complicate pentru economie. Pe bursă pare că încă nu se percep aceste lucruri. A crescut chiar foarte mult, probabil, pentru că au intrat banii din dividende. Clar, oportunității sunt mari în privat, în SRL-uri. Pe lângă OnLeaf și Ohvăz, vom face o companie a treia. De data aceasta și cu bani de la UE, destinată și copiiilor, și mai ales, va avea o componentă socială, va ajuta și copiii cu autism, în special, și va acoperi și nișa de delivery și de vânzare ambulantă, care va fi în același loc ca celelalte două companii”, spune el.