• Investițiile în energia verde ar putea reduce dependența de gaz rusesc
  • Rusia asigură peste o treime din necesarul de gaz al blocului European
  • Timmermans: „Cărbunii nu au niciun viitor”

Rusia asigură peste o treime din necesarul de gaz al blocului răsăritean și un sfert din petrol. Iar dependența de acest furnizor e, în prezent, cea mai mare vulnerabilitate din sectorul energetic european. Dacă investițiile în energia verde vor fi accelerate și dacă proiectele de eficiență energetică merg în ritm alert, până la final de an, Europa ar putea renunța la două treimi din gazul adus din Rusia, susține Frans Timmermans, vicepreședintele executiv al Comisiei Europene, cel care conduce realizarea și implementarea Green Deal.

În plus, investițiile în energia verde rămân singurele care, pe termen lung, pot calma prețurile din sector, care au explodat de la începutul conflictului în Ucraina.

Am discutat acest subiect cu Marian Mândru, coordonator de campanii la Greenpeace România.

Titlurile zilei

DONALD TRUMP LANSEAZĂ MEMECOIN-UL $TRUMP
CE URMEAZĂ PENTRU TIKTOK?
A.I. SIMPLIFICĂ LISTAREA COMPANIILOR
URMEAZĂ O COLABORARE GATES-TRUMP?
UNICREDIT ȘI FERRARI SE ALIAZĂ
ROXANA CHIRIȚOIU MERGE LA DAVOS

“Pe termen scurt, se vorbește de diversificarea alimentării cu gaze, adică găsirea unor alte surse pentru gaze, plus diversificarea tipului de gaze. Se adaugă biometanul, se adaugă hidrogenul. Nu e neapărat cel mai bun lucru pentru că asta ne-ar ține captivi în sfera combustibililor fosili.

A doua măsură este o reducere foarte rapidă a dependenței de combustibili fosili, iar aici e o paletă întreagă de lucruri care ar putea să fie făcute. Vorbim strict de investiții în energie regenerabilă, investiții în eficiență energetică, vorbim de infrastructură mai bună.

Planurile arată bine, se planifică pentru următorii zece ani 480 GW eoliani, 400 GW de energie solară, 30 de milioane de pompe de căldură până în 2030. Sună bine, cu amendamentul că faptul că ne dorim să continuăm cu gaze este îngrijorător. Cred că principalul lucru pe care trebuie să îl facem este să mergem în direcția eficienței energetice, să instalăm cât mai multă energie regenerată.”, a povestit Marian Mândru, coordonator de campanii la Greenpeace România.