Conflictul din Ucraina și prețurile exagerate la energie ar putea fi declanșatorul unei revoluții verzi

Solidaritate sau politică? Asociația Internațională a Producătorilor de Petrol și Gaze Naturale anunță că sprijină pe deplin obiectivul REPowerEU de a stimula diversificarea aprovizionării cu gaze naturale, economiile de energie și utilizarea energiei regenerabile și a hidrogenului.

Principalele obiective ale REPowerEU? Realizarea de economii de energie, diversificarea aprovizionării și dezvoltarea accelerată a energiei din surse regenerabile. Este conflictul din Ucraina declanșatorul unei revoluții verzi, susținute chiar de producătorii de combustibili fosili? Pot prețurile exagerate la energie să ajute trecerea la surse regenerabile?

Am discutat subiectul cu Sorin Cebotari, coordonatorul proiectului infoclima.ro.

„E foarte greu de zis cum exact vor face verbal, dar trebuie să avem în vedere faptul că taxonomia UE sau ce a fost propus include și gazul, respectiv hidrogenul gri produs din gaze naturale la categoria regenerabile. Deci acolo poate există puțină inconsecvență sau inconsistență – ce anume sprijinim? Asta ar trebui clarificat.

Iar ce ține de tranziția pe energie regenerabilă în România, eu zic că stăm relativ bine din punct de vedere al potențialului și a deschiderii de a valorifica acest potențial atât la nivel macropolitic cât și la nivel individual.”, a povestit Sorin Cebotari, coordonatorul proiectului infoclima.ro.