- Regiunea București-Ilfov atinge un PIB per capita de 190% din media UE, situat aproape de Praga (193%) și Bruxelles (191%), dar peste Hamburg (189%), conform Eurostat.
- Restul României prezintă mari diferențe economice: Vest (78%) și Nord-Vest (71%) sunt cele mai dezvoltate regiuni după București, în timp ce Nord-Est rămâne cea mai săracă zonă, la 47% din media UE.
- La nivel național, România se află la 78% din media UE, comparabil cu Polonia (77%) și Ungaria, dar peste Bulgaria (64%).
Regiunea București-Ilfov are un PIB per capita, calculat la Puterea de Cumpărare, de 190% din media UE în 2023, situat foarte aproape de Praga (193%) și Bruxelles (191%), dar peste Hamburg (189%). Acest rezultat plasează capitala României în rândul celor mai prospere regiuni europene, conform datelor Eurostat.
Advertisment
Care este topul altor regiuni europene?
Pe primele locuri în clasamentul PIB-ului per capita se află Eastern și Midland (Irlanda), cu 245% din media UE, urmate de Luxemburg (237%).
Prosperitatea economică ridicată a acestor regiuni se explică prin prezența unui număr mare de multinaționale (în cazul Irlandei) și prin afluxul zilnic de navetiști din alte zone (în Luxemburg, Bruxelles și Praga).
Titlurile zilei
În Europa Centrală și de Est, Budapesta are un PIB per capita de 168%, iar Viena se află la 138% din media UE, ceea ce arată decalaje economice semnificative între capitalele din regiune.
Care este situația economică a celorlalte regiuni din România?
Restul țării înregistrează valori mult mai scăzute ale PIB-ului per capita. Regiunile Vest și Nord-Vest se situează la 78% și 71% din media UE, urmate de Centru (70%).
La polul opus, Nord-Est rămâne cea mai slab dezvoltată zonă, cu doar 47%, urmată de Sud și Est, care sunt în jur de 60-61%.
Evoluția economică a regiunii București-Ilfov este una constant ascendentă, ce crește de la 165% din media UE în 2020.
În schimb, regiunea Nord-Est este singura care stagnează și rămâne la 47% din media UE, după doi ani de scădere, ca mai apoi să dea primele semne de redresare în 2023.
Care este poziția României în conext european?
La nivel național, România se află la 78% din media UE, la același nivel cu Polonia (77%) și Ungaria, dar peste Bulgaria (64%).
Printre cele mai sărace regiuni din Uniunea Europeană în 2023 se numără Mayotte (Franța) cu 28%, Yuzhen Tsentralen (Bulgaria) cu 41%, Voreio Aigaio (Grecia) și Guyane (Franța) cu 42%, alături de Severozapadnoe (Bulgaria), tot cu 42%.
Aceste valori subliniază decalajele economice semnificative existente la nivel european.