- România depășește Polonia la PIB per capita, ajunge la 21.000 euro în 2023, dar rămâne sub media UE.
- Creșterea se bazează pe investiții străine, forță de muncă ieftină și taxe reduse, iar cota unică oferă predictibilitate.
- Mediul privat și diaspora susțin economia, nu Guvernele, iar noile taxe din 2025 riscă să încetinească dezvoltarea.
România atinge o nouă performanță economică și depășește Polonia la PIB per capita, ajustat la paritatea puterii de cumpărare, conform ultimelor date din 2023.
Advertisment
În prezent, PIB-ul per capita în România ajunge la aproximativ 21.000 de euro, deși rămâne sub media Uniunii Europene.
În ultimul deceniu, economia românească evoluează rapid și recuperează decalajul față de alte state din regiune. Unul dintre factorii esențiali ai acestei creșteri accelerate este modelul cotei unice de impozitare, care contribuie semnificativ la succesul economic al țării.
Titlurile zilei
Ce spune Răzvan Botea, jurnalist ZF, pentru Aleph Business?
„Cota unică a fost un factor de atractivitate pentru investitori, pe lângă alți factori. Acum, ca să o spunem pe aia dreaptă, toate țările din fostul bloc, din fosta zonă comunistă, s-au bazat în principal pe forța de muncă la costuri rezonabile pentru atragerea investițiilor străine. Deci, modelul de dezvoltare economică a fost în principal prin atragerea de investiții străine, prin forța de muncă la prețuri accesibile și, în general, disponibilă. La noi a fost disponibilă până prin anii 2010-2012, când a început emigrarea masivă către țări din vest”, spune Botea.
Care este impactul sistemului fiscal?
„Sistemul fiscal a jucat un rol important și el, având în vedere că noi am avut taxe mici, încă avem, dacă ne uităm prin comparație cel puțin cu țări din vest, taxe mici, dar, pe de altă parte, noi pierdem. Bine, suntem o țară mare, dar nu suntem o țară la fel de mare ca Germania, nu suntem o piață la fel de mare ca Germania. Și atunci, un investitor poate să se și uite și la asta. Ok, nivelul de taxare este mai prietenos în România, dar, cu siguranță, piața germană este mai mare”, adaugă Botea.
Este cota unică un avantaj pentru mediul de afaceri?
„Este un context un pic mai larg, dar această cotă unică, din discuțiile pe care le au oamenii de afaceri, a ajutat mai ales din prisma faptului că este ușoară, ca să zic așa, este operabilă. Știi că ai această cotă, cel puțin pe partea de impozit pe venit, știi că ai o cotă de AFO 16%, s-a redus la 10%, e ușor de calculat, ușor de prognozat, ușor de prevăzut. O cotă progresivă, de exemplu, este mult mai greu de planificat pe termen lung și, bine, în momentul ăsta nici Guvernul nu are capacitatea administrativă de a implementa încă această cotă progresivă pe impozit pe venit”, spune jurnalistul.
Cine este responsabil pentru creșterea economică?
„Acum depinde pe cine întrebi, dacă spui cine a fost responsabil de această creștere economică. Dacă te uiți pe Facebook, de exemplu, o să vezi că premierii toți se autofelicită pentru această creștere economică.
Nu, fals. Creșterea economică din România se datorează exclusiv nouă, dacă vrei, mediului privat, mediului de business, celor 4 milioane și ceva de români care lucrează în România, celor peste 3 milioane, probabil suntem vreo 5 milioane de români care lucrează în străinitate și trimit an de an o gălăgie de bani în România, care bani se duc de obicei în investiții de tipul construcții de case sau chestii de genul. Deci s-a făcut un pas uriaș, într-adevăr”, continuă Botea.
Cum arată România în contextul Uniunii Europene?
„România are cea mai rapidă creștere economică din Uniunea Europeană, dacă ne uităm pe curba de creștere economică, noi avem de departe cea mai rapidă creștere din Uniunea Europeană, peste Cehia, Polonia, peste orice, și este și normal, într-un anumit punct, să depășim.
E bine că am crescut, dar dacă te uiți puțin la unde suntem noi acum ca și populație, ca și populație România este pe locul 6 în Uniunea Europeană, ca și suprafață este pe locul 8 în Uniunea Europeană, dacă te uiți la PIB per capita, la paritatea puterii de cumpărare ok, suntem undeva peste Polonia, pe un loc, cred că, de la coadă, deci de la coadă cum ar veni, un 9-10 something”, spune Răzvan Botea.
„Dacă te uiți la PIB per capita brut, deci nu raportat la paritatea puterii de cumpărare, noi suntem pe penultimul loc în Uniunea Europeană, cu frații noștri bulgari, știți, la toate capitolele unde e mai rău, suntem acolo cu bulgarii.
Deci, noi ar trebui să fim, de fapt, dacă e să ne raportăm la populație, la puterea forței de muncă, la o adică, sau la puterea pieței, dacă vrei, noi ar trebui să fim pe locul 6 în Uniunea Europeană, adică să fim cam la un 50-60% din media europeană.
Cum ai spus, avem PIB per capita de 21.000 de euro, media europeană este undeva la 40 și ceva de mii de euro, noi ar trebui să fim undeva la 60-70.000 de euro, PIB per capita, deci cam de 3-4 ori mai mult. Nu zic că nu e bine că am crescut, nu zic că nu e bine că creștem, zic că ar fi trebuit și avem potențialul să fim mult mai sus”, adaugă Botea.
Cine încetinește creșterea economică?
„Și dacă mai devreme mă întrebai cine a făcut această creștere, pot să spun că mediul de business și, pe alocuri, Guvernele.
Cine a încetinit această creștere? Pot să spun foarte sigur că Guvernele de-a lungul vremii și vedem și în ultima vreme ce se întâmplă acum în anul 2025 în România, într-o perioadă în care economia încetinește vizibil, este la un nivel de creștere de 1%. Creșterea de 1% e reziduală, poți să o pui marja de eroare, poate să fie cu minus chiar în realitate. Foarte probabil să fie cu minus chiar în realitate”, spune Botea.
Cum impactează economia noile taxe?
„Chiar vă provoc, aveți mai mulți oameni din economia reală pe care și astăzi puteți să-i întrebați cam cât cred ei că este creșterea economică reală, cum o văd ei de la firul ierbii și nu cred că prea mulți o să zică că văd o creștere de 2,5% în 2025.
Revin. Dacă acum, în condițiile în care economia șchiopătează, Guvernul, iată, vine cu taxe noi, a venit deja cu o serie de taxe noi, probabil că ne mai așteaptă și după alegeri alte taxe de tipul creșteri de TVA sau poate chiar creșterea impozitului pe venit, după cum era și discuția mai devreme, atunci este clar că ei pun o frână suplimentară acestei frâne în care noi suntem deja.
Deci, dacă e cineva care face o creștere economică, e mediul de business. Dacă e cineva care frânează creșterea economică și a frânat creșterea economică, au fost aceste Guverne”, conchide Botea.