• O companie de stat din China a conectat la rețea cea mai mare centrală solară din lume.
  • Centrala are o capacitate de 5 GW și se întinde pe o suprafață de aproximativ 81.000 de hectare.
  • Instalația va genera aproximativ 6,09 miliarde de kWh de energie electrică în fiecare an.

China a anunțat conectarea cu succes la rețea a celei mai mari centrale solare din lume, scrie Reuters. Centrala este situată în regiunea deșertică Xinjiang, mai exact în deșertul Gobi.

Context și semnificație

Anterior, cele mai mari două centrale solare operaționale se aflau tot în vestul Chinei. Proiectul solar din deșertul Ningxia Tenggeli al Longyuan Power Group și complexul solar Golmud Wutumeiren al China Lüfa Qinghai New Energy. Ambele cu o capacitate de 3 GW.

Proiectul reprezintă un pas important în eforturile Chinei de a-și atinge obiectivele de energie curată și de a combate schimbările climatice.

Titlurile zilei

CARE-I IMPACTUL ECONOMIC?
COPIII SEPHORA FAC DEZASTRU

Regiunea Xinjiang, a devenit un hub pentru baze masive de energie regenerabilă. Acstea trimit o mare parte din energia lor pe distanțe lungi către zonele dens populate de pe coasta de est a Chinei.

Alte centrale termice notabile în China

Iunie 2023

China a finalizat cel mai mare proiect hidro-solar din lume. Proiectul combină producția de energie solară cu cea hidroelectrică la o altitudine ridicată.

Iulie 2023

Prima centrală electrică hibridă din China care utilizează atât energia solară, cât și cea mareică pentru a genera electricitate a devenit complet operațională.

Ianuarie 2024

Cea mai mare centrală solară termică cu heliostate din China, situată în deșertul Gobi, a ajuns în etapa finală a construcție.

Cu o capacitate de 6 GW, ferma solara ocupa o suprafata de aproximativ 81.000 de hectare, adica de 3+ ori suprafata Bucurestiului.