• Ungaria, Polonia și Cehia nu vor să treacă la euro
  • Fitch prognozează o creștere economică de 6,2% pentru 2022
  • Fitch prognozează o recesiune tehnică în T1/2023

Cât de avantajoasă este moneda proprie pentru o țară? Va intra economia României în cădere liberă după un an cu o creștere economică estimată la 6%?

Dacă pe timp de pandemie moneda proprie era o binecuvântare, într-o perioadă cu prea multă inflație, deprecierea cursului nu face decât să scumpească importurile și implicit să crească inflația.

Guvernul maghiar nici nu vrea să audă de euro, şi nici cele din Polonia şi Cehia. Croaţia se pregă­teşte să treacă la euro de la 1 ianuarie, Bul­ga­ria din 2024. Dar criza guvernamentală ar putea-o întoarce din drum.

Titlurile zilei

DONALD TRUMP LANSEAZĂ MEMECOIN-UL $TRUMP
CE URMEAZĂ PENTRU TIKTOK?
URMEAZĂ O COLABORARE GATES-TRUMP?
ROXANA CHIRIȚOIU MERGE LA DAVOS
CE SE ALEGE DE ENERGIE?
BM REDUCE PROGNOZA PENTRU ROMÂNIA

Pe plan local, la o privire din avion, 2022 este un an bun, care s-ar putea încheia cu o creștere economică de 6,2%, potrivit agenției de rating Fitch. Dar este doar calmul dinaintea furtunii. Pentru T1/2023 este prognozată o recesiune tehnică și o creștere economică anuală de 1,6%. Riscurile principale? Deficitele bugetare şi deficitul comercial, potrivit ZF.

Am discutat subiectul cu Cristian Hostiuc, director editorial, ZF.

“Ideea este că Fitch face o analiză pe datele care s-au întâmplat deja, adică faptul că România va avea o creștere economică de 6% sau 5% este o realitate care nu prea mai poate fi schimbată, datorită primului semestru foarte bun, cu creștere economică de peste 6%. Dar acum economia noastră, ca de altfel economiile din întreaga lume, sunt într-un trend destul de accelerat de scădere, adică creșterea economică se reduce. Încă nu știm dacă am intrat efectiv într-o scădere economică.”, a declarat Cristian Hostiuc, director editorial la Ziarul Financiar.