Comisia Europeană a avertizat ţările membre că o plafonare generală a preţurilor la gaze ar putea fi complexă şi ar putea prezenta riscuri pentru securitatea energetică, în contextul în care unele ţări au cerut Bruxelles-ului să intervină pentru a controla preţurile, scrie Reuters.

omisia a transmis miercuri ţărilor un document în care analizează diverse opţiuni pe care UE le-ar putea lua în considerare pentru a reduce preţurile ridicate la gaze, după ce 15 dintre cele 27 de state membre ale blocului comunitar au solicitat săptămâna aceasta UE să propună o plafonare a preţurilor la gaze.

Documentul, consultat de Reuters, a declarat că un plafon al preţurilor cu ridicata, care să acopere atât gazele naturale lichefiate, cât şi livrările prin conducte, ar putea perturba fluxurile între ţările UE.

Titlurile zilei

DONALD TRUMP LANSEAZĂ MEMECOIN-UL $TRUMP
CE URMEAZĂ PENTRU TIKTOK?
A.I. SIMPLIFICĂ LISTAREA COMPANIILOR
URMEAZĂ O COLABORARE GATES-TRUMP?
UNICREDIT ȘI FERRARI SE ALIAZĂ
ROXANA CHIRIȚOIU MERGE LA DAVOS

Acest lucru se datorează faptului că semnalele de preţ nu ar mai contribui la direcţionarea fluxurilor către regiunile în care cererea este mare sau oferta este redusă, a precizat Comisia. CE a sugerat că o astfel de plafonare a preţurilor ar putea funcţiona numai dacă ar fi lansată o nouă entitate care să aloce şi să transporte gazele între state.

De asemenea, UE ar avea nevoie de “resurse financiare semnificative” pentru a se asigura că ţările ar putea continua să atragă gaze de pe pieţele globale competitive, unde alţi cumpărători ar putea fi dispuşi să plătească preţuri mai mari decât plafonul UE, a declarat Comisia.

Comisia a analizat alte opţiuni pentru a face faţă crizei de energie.

Potrivit documentului, UE ar putea limita preţul importurilor de gaze ruseşti sau ar putea limita preţul gazului utilizat pentru a genera energie electrică, pentru a controla preţurile ridicate ale energiei electrice.

Comisia a recomandat ca UE să negocieze cu furnizorii “de încredere” pentru a reduce preţurile şi a afirmat că achiziţiile comune de gaze ar putea, de asemenea, ajuta ţările să împartă în mod echitabil livrările suplimentare.

Franţa, Italia, Polonia şi alte 12 ţări au solicitat marţi Bruxelles-ului să propună un plafon al preţului gazelor pentru a contribui la reducerea inflaţiei în creştere. Germania, Olanda şi Danemarca se numără printre cele care se opun.

Discuţiile privind o eventuală plafonare a preţului la gaze vor continua la reuniunea de vineri a miniştrilor UE din domeniul energiei, care urmează să aprobe şi un pachet de măsuri propus de Bruxelles săptămâna trecută, inclusiv impozitarea profiturilor excepţionale ale companiilor energetice.