• Firmele tebuie să declare cine este beneficiarul real al banilor.
  • Emilian Duca, consultant fiscal: „Este o formalizare excesivă”.
  • Termenul de depunere este 1 octombrie.
  • Şi băncile cer informaţii suplimentare clienţilor.

Dacă ai firmă, statul îți mai cere o hârtie, de parcă nu-s suficiente cele pe care deja i le dai. Trebuie să-i spui Fiscului cu mâna pe inima cine ia bani din compania ta.

700.000 de administratori de firme trebuie să completeze o declarație stufoasă, de șase pagini, care să arate cine ia bani din activitatea companiei. Termenul pentru depunerea „declarației privind beneficiarul real” la Registrul Comerțului s-a amânat până la 1 octombrie.

„Declarația este doar o formalizare excesivă. Scopul ei ar fi verificarea interpușilor care încasează banii pentru alții. În realitate, cine voia să falsifice informația o falsifica deja și va continua să o falsifice”, a spus Emilian Duca, consultant fiscal.

Titlurile zilei

CUM SE MIȘCĂ BURSELE?
NETANYAHU ȚINE UN DISCURS ÎN CONGRESUL SUA
FLORIN TALPEȘ APARE LA NYSE ȘI NMS TV
FERRARI BAGĂ CRIPTO ÎN VITEZĂ
LOEWE FURĂ PRADA
ANAF ÎȘI FACE NORMA DE COLECTARE

Scopul real al acestei declarații

Declarația trebuie completată de administratorul firmei și beneficiarul ales este acționarul/asociatul majoritar al firmei. Și băncile cer informații suplimentare clienților.

Anul trecut, un client al Băncii Transilvania a fost nemulțumit pentru că banca l-a întrebat cum își va cheltui banii, iar ING a blocat conturile unor clienți care nu și-au actualizat datele sau nu au răspuns la întrebări despre proveniența banilor.

Declarația privind beneficiarul real si datele cerute de bănci sunt o consecință a înăspririi reglementărilor europene în ceea ce privește prevenirea și combaterea spălării banilor.