Robinetul de gaze se strânge şi mai tare. Rusia reduce din nou livrările către Europa

Exporturile de gaze ruseşti către UE vor scădea cu 50 de miliarde de metri cubi în acest an. Anul trecut, exporturile de gaze ruseşti către UE s-au ridicat la aproximativ 150 de miliarde de metri cubi.

Vicepremierul rus Alexander Novak a declarat joi că exporturile de gaze ruseşti către Uniunea Europeană vor scădea cu 50 de miliarde de metri cubi în acest an, relatează agenţia de presă Interfax, citată de Reuters.

Anul trecut, exporturile de gaze ruseşti către UE s-au ridicat la aproximativ 150 de miliarde de metri cubi.

Livrările de energie rusească către Europa au scăzut semnificativ în acest an, pe fondul sancţiunilor occidentale radicale împotriva Rusiei, după începerea a ceea ce Moscova numeşte „operaţiune militară specială” în Ucraina, la 24 februarie.

Rusia furniza aproximativ 40% din gazul UE înainte de a trimite trupe în Ucraina. Această cotă s-a prăbuşit la 9%, în condiţiile în care Moscova a redus livrările către Europa, punând declinul pe seama unor probleme tehnice cauzate de sancţiunile occidentale.

Anterior, joi, Gazprom a declarat că exporturile sale de gaze naturale către ţările din afara Comunităţii Statelor Independente au scăzut cu 38,8%, la 84,8 miliarde de metri cubi, în perioada 1 ianuarie – 15 septembrie, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut.

Europa ia în considerare plafonarea de preţ pentru gazul rusesc ca o modalitate de a opri creşterea galopantă a preţurilor la energie şi de a pedepsi Moscova pentru acţiunile sale în Ucraina.

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat săptămâna trecută că Rusia va înceta să-şi mai exporte energia dacă vor fi impuse astfel de restricţii.

Un manager de rang înalt de la Gazprom a declarat mai devreme că nu există nicio alternativă la gazul rusesc pentru Europa.

„Nu există nicio ţară care să poată furniza resurse comparabile cu resursele zăcămintelor din Siberia şi din peninsula Yamal”, a declarat Oleg Aksyutin, director executiv adjunct al Gazprom.