• Creditele imobiliare comerciale neperformante depășesc provizioanele marilor bănci americane.
  • Întârzierile de plată legate de birouri, centre comerciale şi alte proprietăţi cresc brusc.
  • Rezervele medii ale marilor bănci americane scad până la 90 de cenți pentru fiecare dolar de datorie imobiliară comercială pentru care un debitor are cel puţin 30 de zile de întârziere.

Vine un semnal de alarmă din SUA. Creditele imobiliare neperformante depășesc rezervele pe care le au cele mai mari bănci americane. Asta după o creștere bruscă  a întârzierilor la plată legate de birouri, centre comerciale şi alte proprietăţi, potrivit Financial Times.

Rezervele medii ale celor mai mari bănci din SUA, printre care JP Morgan, Wells Fargo sau Citigroup, au scăzut de la 1,60 la 90 de cenţi pentru fiecare dolar de datorie imobiliară comercială pentru care un debitor are cel puţin 30 de zile de întârziere.

De unde vin tensiunile legate de creditele imobiliare

Deteriorarea bruscă a avut loc în ultimul an, după ce datoriile neplătite pentru proprietăţi comerciale ale celor şase mari bănci aproape s-au triplat, până la 9,3 mld. $.

Titlurile zilei

DONALD TRUMP LANSEAZĂ MEMECOIN-UL $TRUMP
CE URMEAZĂ PENTRU TIKTOK?
A.I. SIMPLIFICĂ LISTAREA COMPANIILOR
URMEAZĂ O COLABORARE GATES-TRUMP?
UNICREDIT ȘI FERRARI SE ALIAZĂ
ROXANA CHIRIȚOIU MERGE LA DAVOS

Băncile sunt obligate să facă continuu rezerve pentru a acoperi creditele neperformante. Când depășesc provizioanele, se intră în capital, și sunt supuse unor tensiuni puternice.

Care este situația în întreg sectorul

La nivelul întregului sector bancar american, valoarea creditelor neperformante a crescut de peste două ori anul trecut, până la 24,3 mld.$.

Băncile americane deţin în prezent rezerve de 1,40 dolari pentru fiecare dolar de credite imobiliare comerciale neperformante. În scădere de la 2,20 dolari în urmă cu un an, potrivit datelor Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC).

Băncile şi autorităţile de reglementare stabilesc provizioanele în funcţie de categoria de credite şi de ratele istorice ale pierderilor. Băncile deţin provizioane mai mari (10%) pentru împrumuturile negarantate, cum ar fi împrumuturile pentru carduri de credit. Și 2-3% pentru împrumuturile imobiliare comerciale, care au rate de neplată mai mici.